Szegedi fiatalok raboltak ki szíriai menekülteket

-

A rendőrség három szegedi embert állított elő egy szeptemberi esettel kapcsolatban. Egyikőjüket illegális tartózkodás elősegítésével, a másik kettőt pedig rablással gyanúsítanak.


Tavaly szeptemberben bevittek a Dabasi Rendőrkapitányságra négy szíriai férfit, miután állampolgári bejelentés érkezett, hogy a menekülteket az M5-ös autópálya mentén látták gyalogolni. A rendőrségen aztán a szíriaiak elmondták, hogy előállításuk előtt pár órával kirabolták őket.


A police.hu tájékoztatása szerint szeptember 4-én reggel az egyik szíriai férfi megállapodott a 46 éves, szegedi K. Attilával, hogy az fejenként 205 euróért, nagyjából 60 ezer forintért elviszi a négy férfit Budapestre. A megállapodás megkötése után autóval el is indultak a főváros felé. Örkény közelében azonban a szintén szegedi 19 éves K. Attila és egy fiatalkorú társa fegyverrel vagy annak utánzatával a pénzük átadására kényszerítette a szíriaiakat, majd a két K. Attila és a harmadik elkövető két autóval elhajtottak.Végül a Pest megyei nyomozók azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyeket. Mivel információ merült fel arra vonatkozóan, hogy a gyanúsítottak fegyverrel rendelkeznek, a nyomozóhatóság a három férfi elfogására a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét kérte fel.


A szegedi elkövetőket bűnügyi őrizetbe vették, az illetékes bíróság 2015. szeptember 6-án elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. Az ellenük folytatott eljárást a nyomozóhatóság a napokban lezárta, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségnek. A 46 éves férfit illegális tartózkodás elősegítésével, a másik kettőt pedig rablással gyanúsítják.