Szegedi Csanád itthonról támadja meg kanadai kitoloncolását

-

A kanadai bevándorlási hivatal munkatársai átnézték Szegedi Csanád papírjait, majd visszaküldték a volt jobbikost Budapestre. Az EP-képviselő fellebbez, de csak majd itthonról, mert Montrealban nem volt ideje megvárni a döntést.


Nem tarthatta meg előadását Szegedi Csanád, az egykor jobbikos európai parlamenti képviselő Kanadában – jelentette a Montreal Gazette. Szegedi a Westmounti Chábád meghívására adott volna elő a montreali zsidó közösség előtt december 9-én, de a bevándorlási hivatal munkatársai papírjainak átnézése után az első géppel visszaküldték őt Budapestre.


Szegedi meghívója, Devorah Shanowitz elismerte: a közösség több tagja nem akarta, hogy Szegedi előadja megtérésről, bűnbánatról és jóvátételről szóló történetét, ezért múltbeli tevékenységéről küldözgettek olyan információkat a bevándorlási hivatal munkatársainak, melyek valószínűleg nem tettek említést arról, hogy a Jobbik egykori képviselője szakított múltjával.Szegedi itthonról támadja meg a döntést

„Nincs benne rossz érzés, nem haragszik azokra, akik miatt nem valósult meg a program” – nyilatkozta Szegedi Csanád a hvg.hu-nak a müncheni tranzitból. Azt mondta, egyébként is ma tért volna haza, így is meg tudta nézni a várost, sőt a Chabad közösségbe is ellátogatott. Ami kiutasítását illeti, Szegedi elmondta: a montreali repülőtéren kiderült, hogy valakik bejelentést tettek róla, miszerint a jobbikos és gárdista tagja. Szegedi közölte, hogy ez már nincs így, ekkor azt javasolták neki, hogy fellebbezzen.


Kiderült azonban, hogy a döntésre akár három hétig is várhat, úgy azt a lehetőséget választotta, hogy inkább Kanada magyarországi nagykövetségén támadja meg a határozatot. Ekkor a hatóságok még 24 órát engedélyeztek neki az országban, ezért megnézhette Montrealt és meghívóival is találkozott, a közösség rá és történetére kíváncsi tagjaihoz pedig videóüzenetben szólt. Ez lett volna az első előadása az amerikai kontinensen, és a kudarc ellenére további szereplésekre készül az USA-ban és Kanadában is – közölte Szegedi Csanád a hvg.hu-val. Az Origónak viszont már úgy nyilatkozott, hogy sikerült megtartania a tervezett előadását.