Szegeden ingyenes a tömegközlekedés

Fotó: Tevan Imre

-

Péntekig az SZKT-s villamosokra, trolikra és a volános buszokra sem kell semmilyen okmány.


A szmogriadó idején – keddtől péntekig – mindenki térítésmentesen veheti igénybe a szegedi közösségi közlekedést – írja a Délmagyar. Botka László (MSZP) polgármester határozata egyedülálló, egyrészt eddig még soha nem rendelték el a városban a szmogriadó riasztási fokozatát. De ennél fontosabb, hogy ingyenes tömegközlekedésről is csak Szegeden hallhatunk, noha Budapesten, Nyíregyházán és Salgótarjánban is a riasztási fokozat van érvényben.

Tudnivaló, hogy a csongrádi megyeszékhelyen két cég szervezi a közösségi járatokat (ez ugyancsak kuriózum Magyarországon), így fontos, hogy nemcsak a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) villamosaira, trolibuszaira, hanem a Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt. (DAKK) buszaira is fel szabad szállni mindenféle okmány nélkül.

Szegeden, ahogy az ország más településein is elsősorban a szálló por mennyisége haladja meg többszörösen az egészségügyi határértéket. A polgármesteri döntés szerint nem közlekedhetnek a városban a kétütemű járművek és az 5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek.

Korlátozzák a belső égésű motorral működő aggregátorok, munkagépek működését is. Botka az ipari üzemeket is arra kéri, hogy csökkentsék a felére hőenergia- és technológiai eredetű porkibocsátásukat. Szintén csak kérés a lakosságnak, hogy ne szilárd tüzelőanyaggal fűtsön.