Szegeden föl lehet vinni a kerékpárt a villamosra

Fotó: Németh Zoltán Ádám

-

Év végéig kísérletnek tekintik a csúcsidőn kívüli szolgáltatást, így pénzbe sem kerül.


Szombattól Szegeden szabad biciklit szállítani a villamosokon. A Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) egyelőre kísérletként vezeti be az új szolgáltatást, amely csak hétvégére, ünnepnapokra és a munkanapok csúcsidőn kívüli időszakaira érvényes. A kerékpárért nem kell jegyet lyukasztani.


Szeged villamos kerékpár piktogram

Ahogy az itt látható piktogram mutatja, hétköznap csúcsidőben reggel 6-tól fél 9-ig és délután 1-től 5-ig nem szabad bringát szállítani.


Járműegységenként két kerékpár vihető föl, ennyit lehet rögzíteni. (A két csatolt villamosból álló szerelvényeken tehát négy, de az új PESA-kon csak kettő.)

Azt is előírják, melyik típuson melyik ajtót kell igénybe venni bringával.

Az SZKT-nál úgy gondolják, hogy a közösségi közlekedés csak előremeneküléssel javíthat pozícióin.

A közlekedési cég egyik szakembere, Németh Zoltán Ádám saját Facebook-oldalán részletesebben is kifejtette a döntés hátterét.

„Az elmúlt évtizedben a vidéki városokban a helyi tömegközlekedés utasszámvesztése felgyorsult. 2008 óta évente átlagosan 6 százalékos utasszámvesztés volt vidéken.Pécsett 6, Debrecenben és Miskolcon 4 százalék körüli vesztés volt.


Mi Szegeden »csak« évi 2 százalékot vagyunk kénytelen elviselni 2008 óta, és csak Budapesten, a BKK volt az, ahol 2011 után fordítani tudtak a trenden, és nőtt az utasszám.

Ennek oka összetett: benne van a motorizációs fejlődés, a rendszeresen munkába járók számának csökkenése, az állami finanszírozás kivonulása az önkormányzati megrendelésű közlekedésből és az a spirál, amit a romló szolgáltatási színvonal (ritkuló járatok, átszállási kényszerek, eljutási idő növekedése) okoz.

Ezért az SZKT az elkövetkezendő időszakban


olyan kezdeményezéseket fog tenni, amivel az utasokat vissza tudjuk csalogatni

a járműveinkre. A szegedi felmérések azt mutatják, hogy a tömegközlekedő utazók közül sokan a kerékpárra nyergeltek át Szegeden.”


Nagy Sándor alpolgármester a szolgáltatás elindításán