Szeged napján sorozatban kilencedik alkalommal lett bajnok a Veszprém

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Az első félidőben sokat hibázó Szeged a saját esélyeit rombolta le 30 perc alatt. A végén ugyan nem kapott ki otthon a Pick, de 24. alkalommal is a Veszprém nyerte a bajnokságot.


Két góllal kellett volna nyernie hazai pályán a MOL-Pick Szegednek az MVM Veszprém ellen ahhoz, hogy 2007 után újra bajnok lehessen. A múlt heti egygólos vereség bizakodásra adott okot.

Azonban az első félidőben a Veszprém már úgy játszott, ahogy feltehetően majd a Bajnokok Ligája jövő hétvégi kölni négyes döntőjében is szeretne: azaz határozott védekezésük eredményes támadójátékkal párosult. A rajttól fogva a vendégek voltak előnyben, akik előbb Ilics és Palmarsson góljaival építgették az előnyüket, majd Ugalde első találatával már 7-3-ra vezettek a tizenkettedik percben. A spanyol szélső nagyon élt, öt góljával az első félidő legeredményesebb játékosa volt.


Momir Ilics jó szokásához híven ezúttal is a mezőny legeredményesebb játékosa volt


Szegedi oldalon nem volt ilyen gólerős teljesítmény, leginkább a svéd Jonas Källman volt dicsérhető a maga három góljáért. 9-9-nél és 11-11-nél is utolérte ugyan a Szeged az Építőket, de ez kevés volt, a szünetre négygólos veszprémi előnnyel mehettek a csapatok, miután a friss magyar állampolgársággal a zsebében játszó Renato Sulic a kapunak háttal állva is betalált (12-16).

A második félidő is veszprémi góllal kezdődött, de Balogh Zsolt és Dejan Bombac góljával háromra feljött a Szeged, azaz lőtávolon belülre került (14-17). A vendégek azonban ettől nem estek kétségbe, gyorsan lőttek három gólt, és a 40. percben 20-14-nél eldőlni látszott a bajnoki döntő.


Balogh Zsolt sokat harcolt, gólokat lőtt, de fontos pillanatokban hibázott


Carlos Pastor kapust cserélt, José Sierra helyére Piotr Wyszomirski érkezett, és be is mutatott két bravúrt, amiből kicsit tudott zárkózni a Pick, de sok volt a hiba, így nem tudott újra igazán közel kerülni a Szeged a Veszprémhez.

A 44. percben a játékvezetők mindkét csapatból kiállítottak egy svédet: innen Källman, onnan Andreas Nilsson ülhetett le két percre. Az öt az öt elleni felállást először Balogh használta ki, a Pick pedig újra feljött háromra (17-20). Ilics két gólja, majd Terzics harmadik két perce (ami végleges kizárással járt) lehetőséget adott a Szegednek a felzárkózásra, de 19-22-nél Alilovic megfogta Källman ziccerét. A túloldalon viszont Wyszormirski is nagyon jó százalékkal védett.


Dejan Bombac utolsó szegedi meccsén nem búcsúzhatott bajnokként


Az 52. percben újabb lehetőséget puskázott el a Szeged, amikor 21-23-nál Mindegía követett el lépéshibát. A túloldalon viszont Sliskovic nem hibázott. Nagyon hiányzott a Pickből Ancsin Gábor, aki a meccs előtt fél órával még nem volt a szegedi keretben, és az első félidőben ugyan próbált játszani, lőtt is egy gólt, a második 30 percet azonban már a padon ülte végig.

Hat és fél perccel a vége előtt Wyszomirski megfogta Ilics hetesét, az időkérés után pedig 7 a 6 ellen küldte vissza csapatát a pályára Pastor (21-24). Alilovic azonban védte Balogh hetesét, aki utána egy rossz passzal rontotta el a következő akciót.

A Pick már folyamatosan hét emberrel támadott, és nem is eredménytelenül, mert Bombac két góljával az 58. percben 23-24-re zárkózott a Szeged, azaz hárommal kellett volna nyerni az utolsó két és fél percet. 50 másodperccel a vége előtt Bombac talpról bombázott a kapuba, egyenlített a Szeged (25-25), amire hatgólos veszprémi vezetésnél, 20-14-nél nem sokan számítottak.


Az eleje és a közepe sima volt, a vége izgalmas, a legvégén pedig a veszprémiek örülhettek


Húsz másodperccel a vége előtt Ilics meglőtte a nyolcadik gólját, így Vranjes találata már csak arra volt elég, hogy nem kapjon ki hazai pályán a Pick a Veszprémtől, de a bajnoki címet – sorozatban kilencedik, összességében 24. alkalommal – a bakonyiak nyerték.

Eredmény:
MOL-Pick Szeged–MVM Veszprém 26-26 (12-16)