Százötvenre emelkedett a kompbaleset halálos áldozatainak száma

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE / AFP / JUNG YEON-JE

-

Szerdán több mint 30 holttestet hoztak a felszínre a búvárok a hajóból. 152 embert még eltűntként tartanak nyilván, bár már nincs esély arra, hogy bárkit is élve találnak meg.


A múlt heti tragédiát 174-en élték túl. A hajó 476 utasa közül 323 egy anszani középiskola diákja volt, a gyerekek nagyjából kétharmada halt meg.

A komp 29 fős legénységéből 22-en élték túl a balesetet, közülük eddig kilenc embert vettek őrizetbe. Őket gondatlansággal, a mentésre és a segítségnyújtásra vonatkozó szabályok megsértésével vádolják. A dél-koreai elnök hétfőn gyilkossághoz hasonlította a kapitány és a legénység néhány tagjának tettét. Bár a múlt heti dél-koreai balesetben rengetegen hibáztatják a személyzetet, úgy tűnik, a komp legénységének tagjai között is akadt olyan, aki mindent megtett az utasokért.

Dél-Korea, kompbaleset

A dél-koreai ügyészség házkutatást tartott több helyszínen: a hajót üzemeltető - és súlyos adósságokkal rendelkező - Csonghedzsin Marine cég incsoni központjában, az azzal kapcsolatban álló vállalkozásnál és a hajó tulajdonosának otthonában is.

Dél-Korea kompbaleset   Vizsgálat indult a nonprofit szervezet ellen, amely a kormány megbízásából a dél-koreai hajók biztonsági ellenőrzését végzi. A hatóságok a teljes hajózási szektort át akarják világítani, miután a baleset után felmerült, sok biztonsági előírást rutinszerűen megszegtek egyes hajózási cégek, valamint kenőpénzért cserébe sokszor nem ellenőrizték a hajókat.

A katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni, de egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, és e manőver nyomán felborult és elsüllyedt. A gyanú szerint a kapitány egy kevésbé tapasztalt tengerészre bízta a hajó irányítását, akit ráadásul felügyelet nélkül magára hagyott a hajóhídon. Utóbb kiderült, hogy a kapitány utasnak állítva be magát, az elsők között jutott partra.