Százötven határőrt vezényelnek át Texasba a bevándorlók miatt

-

A tisztviselők dolga, hogy gördülékenyebben fogadják a menekülteket.


Mintegy 150 határőrt vezényelnek át Texas déli részébe Arizonából, Kaliforniából és más államokból az illegális bevándorlók megemelkedett száma miatt az Egyesült Államokban – közölték szombaton szövetségi tisztviselők.

Az erősítéssel az illegális bevándorlók regisztrálását segítik elő, az érkezők között ugyanis sok a kísérő nélküli kiskorú, és sok a család is.

Az elmúlt két évben több százezren kértek menedéket az amerikai-mexikói határon. Többségük közép-amerikai, akik családostul érkeznek, és a mexikói férfiakkal szemben, akik igyekeznek elkerülni a hatóságokat, ők jobbára maguk jelentkeznek a határőrségnél, hogy menedéket kérjenek.

2014 óta a Rio Grande völgyében érkezik a legtöbb menedékkérő és határsértő az Egyesült Államokba. 2012 előtt évente mintegy 30 ezren próbáltak itt belépni az országba, 2013-ban 63 ezren lépték át a határt. A csúcsot 2014-ben mérték, akkor 170 ezer ember érkezett Mexikón át az Egyesült Államokba a határnak ezen a szakaszán. Többségük a kábítószerkartellek közötti erőszak elől menekült.

Az egyik, határ menti város vezetője arra panaszkodott, hogy a település nem tud ennyi embernek megfelelő ellátást biztosítani.

Jeh Johnson belbiztonsági miniszter csütörtökön arról számolt be, hogy mintegy 41 ezer ember van idegenrendészeti őrizetben, holott az ilyen fogva tartottak száma általában 31-34 ezer között szokott lenni.

„A határaink nem állhatnak nyitva az illegális bevándorlás előtt. Következetesen alkalmazni kell a bevándorlási törvény előírásait, szem előtt tartva érdekeinket, amelyek a közbiztonság és a határvédelem” – húzta alá Johnson, hozzátéve, hogy kitoloncolják azokat, akik súlyos bűncselekményt követnek el, és azokat is, akiket tiltott határátlépésen érnek.