Százmilliós körhintacsalást sejtenek egy tőzsdei cég körül

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

A NAV nyomozóinak gyanúja szerint a tőzsdén jegyzett Masterplast Nyrt. egyik leányvállalata 270 millió áfát nem fizetett be. A módszer egyszerű: körbe-körbe adták el ugyanazt a vasárut szlovák és magyar cégeknek. Egy gyanúsított már van, igaz, őt máris bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják. A Masterplast reagálásában azt írta, „a vádak valótlanok, nyilvánvaló félreértésen alapulnak.” A cég közölte azt is, hogy „igazát a szükséges jogi fórumokon bizonyítani fogja.”


Klasszikusnak is nevezhető körhintacsalást derített fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága, amelynek pikantériája, hogy a tőzsdén is jegyzett Masterplast Group Nyrt. egyik leányvállalata, a Masterplast Gyártó és Kereskedelmi Kft. volt a lánc egyik tagja. A gyanú szerint az érintett cégek ugyanazt a vasárut adták-vették magyar és szlovák cégek közbeiktatásával, aminek következtében a Masterplast cégcsoport 269 millió forint áfát nem fizetett be a költségvetésbe. A NAV október 20-án házkutatást is tartott az egyik érintett cégnél.


Így adták-vették a vasat


A beszerzőt gyanúsítják

A NAV nyomozásának jelenlegi állása szerint a Masterplast Kft. könyvelésébe olyan, az S.B. Zrt,-től származó, acélipari termékek beszerzéséről szóló számlák kerültek, amelyekkel a cégcsoport – amely az áfa szempontjából egy szereplőnek számít – összesen 269 millió forint adót spórolt meg. A nyomozók úgy fogalmaznak:


Egyazon gazdasági esemény többször jogtalanul került feltüntetésre, melyek felhasználásával a Masterplast Nyrt. által képviselt adócsoport, ily módon jogosulatlanul csökkentette általános forgalmi adó bevallási és befizetési kötelezettségét.


A Masterplast környezetéből származó információink szerint az ügynek jelenleg csak egy gyanúsítottja van: a Masterplast Nyrt. alkalmazottja, Sz. G., akit felvásárolóként foglalkoztattak. A NAV őt bűnszervezetben, társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetés csalás bűntettével gyanúsítja. Úgy tudjuk, a Masterplast meggyanúsított munkatársa, akit előzetes letartóztatásba is helyeztek, nem tett vallomást, a bűncselekmény elkövetését nem ismerte el.

A NAV tanúként hallgatta ki a Masterplast Nyrt. egyik tulajdonosát, vezérigazgatóját, a Masterplast Kft. egyik ügyvezetőjét Tibor Dávidot, aki szerint a szlovák cég előre fizetett.


Folyami rakodás


Ezt én határoztam meg, mivel ezen szlovák partnereket korábban nem ismertük, nem álltunk velük gazdasági kapcsolatban.

Az ügylet részleteire azonban Tibor már nem emlékezett, hogy hogyan került ki az áru a szlovák parterekhez. „Nem emlékszem rá, hogy a szlovák vevőink jöttek az elemekért, vagy a Masterplast biztosította a fuvart és vitte ki a szlovák vevők részére...Nem emlékszem a szlovák vevő nevére.”


Egyszer azonban találkoztam egy cégvezetővel, akivel beszéltem is. Azt tudom, hogy a szlovák cég vezetőjével magyarul beszéltem, bár egy kicsit tájszólása volt

uszály; Duna; hajózás; vasárú; szállítás

Darus kikötői rakodás


Jól szituált volt

– mondta a NAV nyomozóinak Tibor, aki azt is állította: „A fuvardokumentumok alapján a Masterplast Kft. által eladott áru elhagyta Magyarországot, és erről minden esetben igyekeztünk meggyőződni.”


A szlovák partner ügyvezetőjére szintén nem emlékezett Tibor, csak arra, hogy jó megjelenésű, jól szituált férfi volt. „Miután a szlovák partner az áru ellenértéket átutalással kifizette, Sz. G. odaszólt az S. B. telephelyére, hogy az áru kifizetésre került, el lehet szállítani.”

N. R., a Masterplast Nyrt. gazdasági igazgatója szintén nem tudta felidézni szlovák partnereiket, mivel nem tart kapcsolatot a vevőkkel. Azt mondta, ebben a beszerzési és kereskedelmi osztály az illetékes.


A Masterplast közleménye

A Masterplast a Budapesti Értéktőzsde oldalán – a tőkepiaci törvény előírásai szerint – reagált és egyúttal tájékoztatta befektetőit a sajtóban megjelent hírekről:

„az egyes internetes hírportálokon megjelent cikkekben foglalt vádak valótlanok, nyilvánvaló félreértésen alapulnak. A Masterplast vezetése kiemeli: a cégcsoportot mindenkor a prudens és kiemelten jogkövető magatartás jellemzi. A Masterplast eddig is és ezután is minden adatot és információt átadott, átad a NAV részére és bízik benne, hogy a vizsgálat minél hamarabb lezárul és megállapítja a vállalat vétlenségét.

A Masterplast Nyrt. kizárólagos tulajdonában álló leányvállalata, a Masterplast Kft. vásárolt betonacél terméket 2014. évben egy jelentős magyarországi nagykereskedő cégtől, bruttó értéken (azaz az áfát az eladó cég felé megfizetve). Az árut szlovákiai partner felé alacsony árréssel továbbértékesítette, a vonatkozó számlák, szállítólevelek, egyéb, a valós ügyletet bizonyító okiratok maradéktalanul rendelkezésre állnak. A Társaság semmilyen „láncban” nem vett részt, esetleges - valós vagy vélt - mögöttes ügyletekről nem tudott. Továbbértékesítései egyirányú adásvételi ügyletek voltak, amelyek a normál hazai export ügylet kategóriájába tartoznak.

A Masterplast Nyrt. értetlenül áll az üggyel kapcsolatban megjelentek előtt és igazát a szükséges jogi fórumokon bizonyítani fogja. A vállalat hitelességének érdekében a Masterplast a valótlan állításokat visszautasítja valamint a cégcsoport és a befektetői érdekek védelmében a szükséges jogi lépéseket a hatóságokkal együttműködve, az esetleges jogszerűtlenségek feltárását elősegítve megteszi.”


A Masterplast cégcsoport

A Masterplast Gyártó és Kereskedelmi Kft. egyetlen tulajdonosa az 1997-ben alapított, a Budapesti Értéktőzsdére 2011-ben bevezetett Masterplast Group Nyrt. Utóbbi fő tevékenysége építőipari szigetelőanyagok gyártása és értékesítése. A tőzsde honlapján olvasható bemutatkozása szerint ma már a világ 13 országában van saját tulajdonú leányvállalata, alkalmazottai száma 614. Tavaly 81,6 millió eurós árbevétel mellett 776 ezer euró adózott nyereséget ért el. Az idei első félévben 37,7 millió euró volt a bevétel, a nyereség 1,7 millió.

A részvények többsége ma is a két alapító-cégvezető, Tibor Dávid és Ács Balázs kezében van, csak a papírok 25 százaléka (13,7 millió darab, százforintos névértékű részvény) az úgynevezett közkézhányad az, amit elvileg bárki megvehet. A részvények szerdai záró árfolyama 520 forint volt. A BÉT honlapján cikkünk megjelenéséig nem volt megtalálható semmilyen közlemény a céget érintő eljárásról, és a kereskedést sem függesztették fel. Cikkünk megjelenése után a Masterplast a fent idézett közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz, illetve közzétette azt a BÉT honlapján is.