Százmilliós kártérítést fizet az állam

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

-

176 millió forintnyi kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar felekezeteknek, mivel az egyházügyi törvény korlátozza a vallásszabadságot.


A 2012. január elsejével életbe lépett egyházügyi törvény szabályozása miatt kilenc, Magyarországon bejegyzett kisegyház indított keresetet az állam ellen. A strasbourgi bíróság már 2014-ben kimondta, hogy a magyar szabályozás sérti az európai emberi jogi egyezmény 9. cikkelyét - amely a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadság kérdéskörét szabályozza -, valamint az egyezmény 11. cikkelyében, a gyülekezés és egyesülés szabadságával foglalkozóban deklaráltakat.

A törvény lehetővé tette, hogy a parlament határozza meg, mely felekezetet ismerik el egyházként, miközben minden más vallási közösség elveszítette az egyházi besorolását. Ezzel kapcsolatban már a budapesti Alkotmánybíróság is megállapította, hogy a törvény egyes rendelkezései alkotmányellenesek - például az, hogy csak a bejegyzett egyházak jogosultak a személyi jövedelemadó egy százalékára -, ezért új jogszabályt fogadtak el 2013-ban.

Mai ítéletében az európai bíróság a magyar államot vagyoni és nem vagyoni kár megtérítésére is kötelezte. Az államnak ezen a címen 60 ezer eurót kell fizetnie az ANKH Örök Élet Egyházának, 90 ezer eurót a Dharmaling Magyarország Buddhista Egyháznak, 140 ezer eurót a Mantra Magyarországi Buddhista Egyházának, 45 ezer eurót a Szangye Menlai Gedün, a Gyógyító Buddha Közössége Egyháznak, 60 ezer eurót az Univerzum Egyházának, 105 ezer eurót az Usui Szellemi Iskola Közösség Egyháznak és 40 ezer eurót a Út és Erény Közössége Egyháznak. Emellett költségek és ráfordítások megtérítése címén 2000 euró illeti az ANKH Örök Élet Egyházát, a Dharmaling Magyarország Buddhista Egyházat, a Mantra Magyarországi Buddhista Egyházát, a Szangye Menlai Gedün, a Gyógyító Buddha Közössége Egyházat, az Univerzum Egyházát, a Usui Szellemi Iskola Közösség Egyházat és az Út és Erény Közössége Egyházat, 800 euró pedig közösen a Szim Shalom Egyházat és a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége Egyházat.

Összesen 554.800 eurót, vagyis megközelítőleg 176 millió forintot kell kifizetnie az államnak a rossz szabályozás miatt.