Százmilliós a tartozásuk, mégis az Európai Parlamentbe készülnek

Fotó: szpot.hu

-

Olyan pártok is indulnak a májusi európai parlamenti választáson, amelyek jelenleg tíz- vagy százmilliókkal tartoznak a költségvetésnek.


Az országgyűlési választáson nagy tartozást felhalmozó pártokat is nyilvántartásba vették az európai parlamenti (EP) választásra, vagyis nyugodtan gyűjthetik az ajánlóíveket. Az egymással és Zuschlag János volt szocialista képviselővel is többször kapcsolatba hozott Új Dimenzió Párt például 121 millió, az Új Magyarország Párt 64 millió forint büntetést kapott az időben vissza nem vitt ajánlóívekért, de a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint még egyik sem fizetett be ebből semmit, noha a határidő – amely a bírság kiszabásáról szóló határozat kézhezvételétől számított 15 nap – lejárt. Ugyanennek a két pártnak 35 illetve 47 millió forint kampánytámogatást is várhatóan vissza kell fizetnie, mivel ezt a pénzt a MÁK tájékoztatása szerint felajánlották számukra a jelöltjeik, akik közül egyik sem ért el két százalékot a választáson. 35 pártot vettek eddig nyilvántartásba a májusi EP-választásra. Vannak vadonatúj pártok is, mint az idén január-februárban jogerősen bejegyzett

Tégy! Ne tűrj tovább! párt, vagy a kehidakustányi Alternatív Magyar Néppárt,
de a többség már az országgyűlési választáson is indult. Azok közül, amelyeket megbüntettek, szinte egyik sem fizette be még a pénzt az NVI adatai szerint, beleértve a Schmuck Andor-féle Szociáldemokratákat vagy a Seres Mária-féle SMS-t. FRISSÍTÉS 04.10 8:40 A cikk megírása után friss adatokat tett közzé a Nemzeti Választási Iroda. E szerint április 9-ére a Szociáldemokraták már rendezték 507 500 forintios tartozásukat. Rajtuk kívül öt párt - a  Fidesz (304 ezer 500 Ft), a Haza Nem Eladó Mozgalom (101 ezer 500 Ft), a Munkáspárt (4 millió 60 ezer Ft), a Helyreállítás Magyarországi Pártja (152 ezer 250 Ft) és a Sportos és Egészséges Magyarországért (203 ezer Ft) -  és egy független jelölt tette meg ugyanezt - a többi megbüntetett szervezetre viszont feltehetően végrehajtás vár. Az EP-választáson egyébként, az országgyűlésivel ellentétben, nem jár kampánytámogatás a jelölteknek és a pártoknak.