Százmilliárdos pénzmosással vádolják a volt ukrán elnököt

Forrás: Europress/AFP/Alexander Nemenov

-

Ukrajna nem fér hozzá Janukovics pénzéhez. Az államfő törvényt akar a vagyon elkobzásáról, hogy abból finanszírozza az ország védelmét.


A vizsgálatok jelenlegi állása szerint Viktor Janukovics volt ukrán elnök és környezete csaknem 200 milliárd hrivnya (több mint 2240 milliárd forint) bűncselekménnyel szerzett pénzhez jutott legalizált jövedelemként. Az ukrán pénzügyi felügyelet szerint a Janukoviccsal kapcsolatba hozható jogi és természetes személyek számláin eddig 1,52 milliárd dollárnyi összeget (mintegy 422 milliárd forint) zároltak.

A pénzügyi felügyelet 2014 márciusa és 2016 augusztusa között 461 nyomozati anyagot adott át a bűnüldöző szerveknek a volt elnök és környezete pénzmosási ügyleteinek kivizsgálása alapján. A felügyelethez más országok hasonló szerveitől érkezett értesítések alapján egykori magas rangú ukrán tisztségviselők külföldi számláin további 107,2 millió dollárt (29,7 milliárd forint), 15,9 millió eurót (4,9 milliárd forint) és 135 millió svájci frankot (38,2 milliárd forint) zároltak Ausztriában, Nagy-Britanniában, Lettországban, Cipruson, Olaszországban, Liechtensteinben, Svájcban és Hollandiában.

A zárolt összegekhez azonban az állam nem tud hozzáférni. Petro Porosenko elnök kedden sürgette a kijevi parlamentet, mihamarabb hozzon törvényt a Janukovics és környezete által jogtalanul szerzett pénzek elkobzásáról, hogy az állam ezeket a költségvetésébe beépíthesse és felhasználhassa, elsősorban az ország védelmének finanszírozására.

A 2014-es Majdan-tüntetések alatt az ukrán parlament 2014. február 22-én menesztette hivatalából Janukovicsot, de az államfő akkor már menekülőben volt Oroszország felé. A tüntetések idején a rendfenntartók élestöltényekkel is lőttek a tüntetőkre, több mint százan meghaltak. A történtek miatt Janukovics híveinek többsége is az államfő leváltására szavazott a parlamentben.

Janukovics ellen más bűncselekmény vádjával is eljárást indított a főügyészség. Hatalommal való visszaéléssel, tömeggyilkosságban való részvétellel, valamint az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekményekkel is vádolják a volt elnököt.