Százmilliárd forintról döntött a kormány

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) négy prioritásából 103 milliárd forintot csoportosított át a kormány a "Hatékony energiafelhasználás" prioritásba - az erről szóló határozat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.


A kormány 61 milliárd forintot csoportosít át az 1-es számú prioritástól, amely az Egészséges tiszta települések címet viseli. Ebbe tartozik a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés, valamint az ivóvíz minőségének javítása.

A 2-es számú, a Vizeink jó kezelése című prioritástól 17 milliárd forintot csoportosított át a kormány. Ebbe a prioritásba tartozik a jó árvízvédelmi gyakorlat kialakítása, a komplex vízgyűjtőfejlesztés, a települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja, a környezeti kármentesítés, valamint a vízgazdálkodási tervezés. A 7-es számú prioritástól - ez a projektek előkészítése - 20 milliárd forintot csoportosított át a kormány. Végül a 8-as számú prioritás - a KEOP lebonyolításának finanszírozásához történő technikai segítségnyújtás - 5 milliárddal lett kevesebb. Az így felszabadított forrásokat megkapó 5-ös számú, a hatékony energiafelhasználást tartalmazó prioritást nem részletezi az uniós pályázati portál.

A határozatban a kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a módosítást az Európai Bizottság részére nyújtsa be, továbbá - a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával - az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések során a módosítások érdekében járjon el.