Százezreket érő kincsek a lakásban: önnél is lehet

Forrás: LEGO_Group

-

Egy Lego-szett magasabb hozamot tud biztosítani, mint tőzsde vagy akár az arany - írja a The Telegraph. Egy befektetési alap persze hozhat több nyereséget, de akár jóval nagyobb bukást is.


A londoni tőzsde ugyanazon a (magas) szinten van, mint 2000-ben, az éves átlagos hozam pedig mindössze 4,1 százalék volt az azóta eltelt időszakban. Az arannyal valamivel jobb átlagot lehetett hozni, mégpedig 9,6 százalékot, míg azok a britek, akik a takarékbetéteikben bíztak, azok 2,8 százalékkal hizlalták számlájukat minden évben. Ezzel szemben azok a legókészletek, amelyeket eredeti állapotukban őriztek meg, akár 12 százalékos értéknövekedést is elkönyvelhettek évente az ezredforduló óta – olvasható a Telegraphon.

Ez utóbbi főként annak köszönhető, hogy a kifutó modellek iránt mindig megnő az érdeklődés a gyűjtők körében. A trend nem csak a régi legókra érvényes, néhány tavalyi terméket is már az eredeti ár 136 százalékáért árulnak.

A legnépszerűbb termékek persze olyan ismert nevekhez kötődnek, mint a Star Wars, a Taj Mahal, vagy éppen a VW Bogár, de a Telegraph szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy akár az olyan mindennapi termékek, mint egy rendőrállomás vagy a városi utak értéke is meg tud többszöröződni. Azaz elképzelhető, hogy mindenki, akinek van otthon valamilyen Lego-szettje, egy jelentős értéket tart a kezében – persze csak akkor, ha a játék állapota kifogástalan.


Pénz, euró,

Egy év alatt 42 százalékos hozam

Vannak azért olyan befektetési alapok, amelyek az évi 12 százaléknál nagyobb hozamot tudnak biztosítani - olvasható a Telegraph egy másik összeállításában, amelyben a 2015-ös év befektetési legjeit szedték össze. A Legg Mason Japan Equity alap például 42 százalékos hozamot produkált idén, főként annak köszönhetően, hogy kis japán cégekbe fektet be. Ez nagyobb kockázattal is jár, mintha egy ismert márkába, mint például a Toyotába tennénk a pénzünket. A legjobb európai pénzügyi alap Man GLG Continental European Growth lett, 29 százalékos teljesítménnyel.

Ugyanakkor a pénzügyi alapokkal nem csak nyerni lehet, hanem veszíteni is, amire ugyancsak számtalan példa akad főképp az olaj és a bányaszektorból, de a brazil alapok sem teljesítettek túl fényesen. Az MFM Junior Oils például 49,9 százalékot bukott, de az aranyban és más nemesfémekben utazó BlackRock World Mining alap sem lehet büszke 42 százalékos értékvesztésére. Ez utóbbi cégnek egyébként nem az utóbbi évek voltak a legsikeresebbek, hiszen 2010 óta értéke 76 százalékát elvesztette. Ennek a két alapnak a teljesítménye egyébként nem meglepő, ha azt nézzük, hogy az olaj hordónkénti ára 2013 nyara óta 116 dollárról 40 dollárra esett, míg az arany csak idén 10 százalékot bukott.

A legek

Százalékosan a legnagyobb arányú növekedést egy „Cafe Corner” elnevezésű hotelmodell hozta: ezt 2007-ben még csak 89,99 fontért árulták, ma pedig már több 2096 fontot ért, ami nem kevesebb mint 2230 százalékos növekedésnek felel meg. Az ár természetesen akkor a legnagyobb, ha a termék bontatlan, ám az elemzők nem felejtik el kiemelni, hogy használt Legóval is szépen lehet kaszálni.

A jelenleg elérhető legdrágább játék egy Millenium Falcon, azaz Han Solo híres Ezeréves Sólyom nevű űrhajója, amely 2712 fontot ér. A kezdetekkor ez még csak 342,49 font volt. A Star Wars egyébként is jól szerepel, a 20 legdrágább játékból 10 ide tartozik, így például találhatunk Halálcsillagot (1524 font) és egy csillagrombolót (1467 font) is ezer font felett.

És egyelőre úgy néz ki, nem lankad a Lego iránti kereslet: alig több mint egy hónapos hír, miszerint a világ legnagyobb játékgyártója nem győzi a megrendelések teljesítését, hiába fektetett sokat új gyárak építésébe.

A családi vállalkozásból kinőtt Lego-csoport mára – az értékesítéseket tekintve – a világ legnagyobb játékgyártója lett, megelőzve az amerikai Mattelt. Az idei első félévben 18 százalékkal növelte eladásait, bevétele 1,9 milliárd euró volt, míg a konkurens Mattel 1,7 milliárd dollárt ért el. A cég az elmúlt évben 400 millió eurót fektetett be a gyártókapacitás növelésébe, de már a 2014-es karácsonyi szezonban is hiány mutatkozott a termékeiből, a többi közt Dániában és Kanadában. Jelenleg egy kínai gyár megnyitását tervezi, de az csak 2017-ben kezd termelni.


Néhány tipp a leendő gyűjtőknek

Ha a kedves olvasó érdeklődik valamilyen legókészlet iránt, úgy érdemes kettőt vennie: egyet összerakhat, a másikat pedig elteheti nehezebb napokra. A jó hír, hogy még a használtak ára is megnövekedhet annyira, hogy abból érdemi bevételhez jussunk, de persze az igazi pénzt az hozza, ha néhány exkluzív szettet makulátlan állapotban tudunk megőrizni.

Ha vettünk egy legót, annak érdemes minden elemét megtartani és egy száraz, sötét helyen tartani. Se napfény, se nedvesség ne érje hosszú ideig, mivel ezáltal veszítene a minőségéből. Ugyanakkor az mindegy, hogy kis vagy nagyméretű szettet vásároltunk, hiszen mindkettő értéke meg tud ugrani – igaz, a Lego-emberkék értéke általában kifejezetten magas.

A limitált és a szezonális kiadások mindig keresettek, bármely kis példányszámban készített szettet el lehet majd jó pénzért adni. Minél ritkább, annál jobb. A Telegraph szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a 2000-es évek előtt nem sokan vásároltak legót befektetési céllal, ráadásul akkoriban a különleges darabokból is kevesebb volt. Ugyanakkor ha sikerült valami régi ritkaságot kifogni, akkor igazán nagyot lehet kaszálni. (A jó hír, hogy a játékgyártó nem változtatott a készítés módszerén, így az akár 30 éves elemeket is össze lehet kapcsolni a legújabb modellekkel.)

Persze a szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az árak nagyon változékonyan mozognak, ha például a Lego úgy dönt, hogy újra kiad egy régi szettet, akkor annak ára hatalmasat zuhanhat.