Százezreket bukhat a karácsonyi hitelén, inkább ne tegye!

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Érdemes alaposnak lenni: a személyi kölcsönöknél a legjobb és a legrosszabb ajánlat között százezres különbség lehet.


A karácsonyi szezonban az egyik banki slágertermék a személyi kölcsön. Ennek előnye, hogy kevés macerával viszonylag gyorsan igényelhető, és a pénz bármire elkölthető. Hátránya azonban, hogy viszonylag drága – mondjuk egy jelzáloghitelhez képest. (Lényegében mindkettőnél a jövedelem jelenti az elsődleges fedezetet, de a jelzáloghitelnél mögöttes fedezetnek ott van az ingatlan, részben ezért olcsóbb.)

A személyi kölcsönt bármelyik banktól felvehetjük, ha teljesítjük a feltételeket, ám a kölcsönök ára (a kamat és az egyéb költségek, amelyek éves szintjét összefoglalva jelzi a teljes hiteldíjmutató, vagyis a THM), ebből adódóan az összesen visszafizetendő összeg is igencsak eltérő lehet. Éppen ezért érdemes alaposan körülnézni.

A Buksza egy 3 éves futamidejű, 0,5 millió forintos, valamint egy 1 millió forintos, 5 éves futamidejű kölcsönt versenyeztetett meg hitel-összehasonlító oldalak, a Bankráció.hu és a Bankmonitor.hu kalkulátorával. A sok paraméter közül a visszafizetendő összeget vette alapul.Az 1 millió forintos kölcsönnél a legkedvezőbb kölcsön esetében 1,34 millió forintot kell visszafizetni, a legrosszabb ajánlatra pedig 1,7 milliót kell törleszteni öt év alatt. A három évre felvett félmilliós kölcsön esetében a legjobb hitelt 598 ezer forintból rendezni lehet, a legrosszabbért pedig 754 ezer forintot kell fizetni. Az 1 millió forintos hitelnél az összesen visszafizetendő összegek között 350 ezer forint a különbség van a legolcsóbb és a legdrágább hitel között, a félmilliósnál pedig 150 ezer forint lehet a differencia. Így havi leosztásban 4-6 ezer forint lesz a különbség. A legkedvezőbb és legdrágább hitelek teljes hiteldíjmutatói között 8-14 százalékpontos különbség adódott.A személyi kölcsönöknél persze figyelembe kell venni egyéb tényezőket, a hitelhez szükséges feltételeket (pl.: folyószámlát írhatnak elő), a kedvezményeket, a hitelfelvétel kezdeti költségeit is, és ezekkel együtt kell kikalkulálni, hogy melyik hitel a legkedvezőbb. Előfordulhat, hogy a saját bankunk, amelynél a folyószámlánk van, tud versenyképes ajánlatot adni.

Megjegyzés: A kalkulációt november 24-én végeztük, és a Bankrráció.hu és a Bankmonitor.hu eredményei alapján végeztük.