Százezrekbe is kerülhet egy sírhely

Forrás: /

-

Míg vidéken huszonöt év alatt a sírhelyárak körülbelül a 68-szorosukra emelkedtek, addig Budapesten előfordul, hogy ma 187-szer nagyobb árat kérnek egy sírhelyért, mint 25 évvel ezelőtt.


Ma a Farkasréti temetőben feküdni olyan, mint a Rózsadombon lakni – írja az mno.hu. Itt egy sírhelyért, illetve annak meghosszabbításáért, amiért 1989-ben 1400 forintot kellett fizetni, most 263 015 forintot kért a társaság.

Egy temetés ára a fővárosban könnyen felszökik a milliós összegig, de félmillió alatt maradni sem egyszerű akkor, ha budapesti temetőben szeretnénk nyugodni. Nem véletlenül virágzik most már hazánkban is a temetkezési előtakarékosságra építő üzletág.

A sírhelyhosszabbítás ilyen mértékű kiadására azonban a huszonöt évvel ezelőtti költségek alapján aligha lehetett volna felkészülni. A Budapesti Temetkezési Intézet a nagy különbséget a temetkezés áfa kulcsának 12 százalékról 27 százalékra való emelkedésével magyarázza és azzal, hogy 1992 előtt a sírhelydíj államilag dotált szolgáltatás volt.A korábbi és a mostani díj közötti különbség azonban nem mindenhol ennyire eget rengető. Fejér megyében például ma 27 200 forintot kérnek egy kétszemélyes sírhelyért, amely huszonöt éve 400 forintba került.

Nem véletlen, hogy ilyen árak mellett Magyarországon egyre többen választják a hamvasztásos, urnás temetéseket. Ezek aránya a budapesti temetőkben 82 százalék, a 18 százaléknyi hagyományos temetéssel szemben.

Az árakat a megyei önkormányzatok képviselő-testülete szabja meg, és ezek között országosan is nagy a szórás.

Akinek nincs több százezer forintja egy temetésre, még mindig megteheti, hogy segélyért fordul a lakóhelye szerinti önkormányzathoz, de a temetkezés legköltséghatékonyabb módja Magyarországon a szociális parcella igénybevétele lesz, igaz, csak 2019. január elsejétől.