Százezer utast érint a Lufthansa pilótáinak sztrájkja

Fotó: AFP / BORIS ROESSLER / AFP / BORIS ROESSLER

-

Budapesti járatokat is töröltek az akció miatt.


Magasabb fizetést akarnak, ezért sztrájkba kezdtek a Lufthansa pilótái. Szakszervezetük éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést követel a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött, jövő áprilisig tartó ötéves időszakra, 5400 pilótának próbálnak több pénzt kiharcolni. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl és munkaügyi közvetítő bevonását javasolja. A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja az ajánlatot, mivel szerintük a Lufthansa-csoport jelentős nyeresége ennél nagyobb arányú emelést is megengedhetne.

A sztrájk miatt 876 járatot töröltek, ez nagyjából 100 ezer utast érint. Kimarad négy Budapest és München, illetve négy Budapest és Frankfurt között közlekedő járatpár is. A Lufthansa-csoport többi utasszállító tagját – Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines – nem érinti a munkabeszüntetés.

A társaság a frankfurti munkaügyi bírósághoz fordult, mert jogellenesnek tartja a sztrájkot, de a testület elutasította a kérelmet. Arra hivatkoztak, hogy állami bíróság nem szólhat bele a kollektív szerződések kialakításának menetébe. A Lufthansa fellebbezett a döntés miatt, de másodfokon is elutasították a kérelmét.