Százezer parabolaantennát zúztak be az iráni hatóságok

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A tulajdonosok önként szolgáltatták be a tiltott eszközöket.


Az iráni hatóságok bezúztak százezer parabolaantennát és más, műholdas adás vételére alkalmas eszközt, amelyeket az állampolgárok önszántukból szolgáltattak be – írta vasárnap a basijnews.ir című iráni híroldal.

Az Iráni Forradalmi Gárdához kötődő Baszidzs milícia honlapja szerint egymillióan vettek részt az antennaleszerelő kampányban.


A szatelliten át fogható csatornák általában a korrupciót segítik elő, és tönkreteszik társadalmunk kultúráját

– indokolta a kezdeményezést a milíciát vezető Mohammad Reza Nagdi tábornok a teheráni hivatalos megsemmisítő ceremónia előtt tartott sajtótájékoztatón.


Ezek miatt nő a válások száma, terjed a kábítószer-fogyasztás és nő a bizonytalanság – vélte Nagdi.

A szatellitadások többsége gyengíti a család alapját, és zavarja a fiatalokat tanulmányaik végzésében – érvelt tovább.

Közvélemény-kutatások szerint a csatornák által befolyásolt gyerekek tiszteletlenek az iskolában és szüleikkel szemben – mondta.

A Baszidzs milícia vezetője emellett bírálta Ali Dzsannati iráni kultuszminiszter pénteki javaslatát, amely szerint lazítani kellene a 80 milliós iráni lakosság 70 százaléka által semmibe vett szabályozáson.

Bár kevesen veszik figyelembe, de Iránban törvény tiltja a műholdvevő készülékek birtoklását és eladását, a jogszabályt megszegők akár súlyos pénzbírsággal is számolhatnak. A rendőrség rendszeresen lecsap a parabolaantennák tulajdonosaira.

Iránban több tucat műholdas sugárzású külföldi csatorna fogható. A keményvonalasok gyakran kárhoztatják ezek szerepét az iráni kultúra elferdítésében és az iszlamista értékek erodálásában, míg Haszan Róháni mérsékelt elnök és tábora haszontalannak és kontraproduktívnak tartja a műholdvevő eszközökre vonatkozó tilalmat.