Százezer ex-devizahiteles kap a héten fontos levelet

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Mohai Balázs

-

Április végéig több mint 1,7 millió szerződésre vonatkozóan küldik ki a bankok a devizaalapú kölcsönök elszámolásáról szóló leveleket és a jelzáloghitelek esetében a forintosítási értesítőket. Az első százezer ügyfélhez már ezen a héten megérkezhet az elszámolás.


Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentette be, hozzátéve, hogy külön ellenőrzik a bankok elszámolási felkészültségét, különös tekintettel a számítási módszertan helyességére.

Az elszámolási törvény alapján a pénzügyi intézményeknek március 1. és április 30. között kell kiküldeniük az elszámolási és forintosítási értesítőt (a tisztességtelenül elvont árfolyamrés, a szintén tisztességtelenül felszámított kamatok és a forintra váltás miatt). A még élő hitelszerződések esetében ez azt jelenti, hogy csökkenni fog a fennálló tartozás, a már lejárt hiteleknél pedig effektíve pénzt kap vissza az adós. Ez akár már a levél kiküldésétől számított 15 munkanapon belül megtörténhet, ha az ügyfél még mindig a banknál vezetett régi számláját használja. Ha nem, akkor be kell jelenteni egy aktív számlát, és arra utalják az összeget, vagy kezdeményezni kell a pénztári pénzfelvételt.

A forintalapú és a ténylegesen devizában törlesztett hitelek elszámolására később, 2015 augusztusa és szeptembere közt kerül sor.

Az MNB adatai szerint a pénzügyi intézmények áprilisig mintegy 1,703 millió – élő vagy már megszűnt – ügyfélszerződésnél küldenek ügyfélértesítőt és számolnak el. Ebben nincsenek benne a korábban kedvezményesen végtörlesztett szerződések (mintegy 170 ezer hitel), amelyeknél az elszámolás nem automatikus. Az erre vonatkozó igényt – 10 ezer forintos díj megfizetése ellenében – március 31-ig lehet kérelmezni a bankoknál.

Márciusban mintegy 237 ezer, áprilisban pedig további 1,465 millió szerződésnél történhet meg az elszámolás. Az első mintegy százezer értesítőt ezen a héten postázzák a hitelintézetek a törvény által előírt módon tértivevényes levélben. Néhány bank érintett szerződései harmadánál-negyedénél már márciusban teljesíti az elszámolást. Mások – elsősorban a nagyobb ügyfélállománnyal rendelkező piaci szereplők – ezt hetente azonos nagyságú ügyfélkörre bontva, ütemezve teszik meg a jövő hónap végéig.


Sms-ben előzetes információ

Sok ügyfél már előzetesen sms-t kaphat a pénzügyi teljesítésről, de a hivatalos kiértesítést csak az írott elszámolási értesítő kézhez vétele jelenti, és a panasz előterjesztésére szolgáló 30 nap is a kézhezvételtől számítódik.

A még nem végleges adatok szerint összesen 39 hazai pénzügyi intézménynek kell legalább ezres – közülük a legnagyobb szolgáltatóknak százezres – nagyságrendű ügyfélkörrel elszámolni. Ezzel szemben 61 pénzügyi intézménynek – döntően takarékszövetkezetnek – tavasszal egyáltalán nem kell elszámolást teljesítenie, mivel nem voltak devizaalapú hiteles ügyfelei. Sok tízezer ügyfél esetében az elszámolással visszajáró összeg akkora, hogy abból lezárható a hitelszerződésük.


Folyamatosan vizsgálják a bankokat

A jegybank folyamatosan ellenőrzi és támogatja a pénzügyi szervezeteket az elszámolási folyamat maradéktalan végrehajtásában, ezért fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytat a pénzügyi intézményeknél. A vizsgálatok összesen 308 szolgáltatót (14 nagybankot, 20 kisbankot, 5 fióktelepet, 109 takarékszövetkezetet, 88 követeléskezelőt, közel 70 pénzügyi vállalkozást, 2 egyéb intézményt) érintenek, s az elszámolás lezárultáig, 2016 elejéig tartanak.

A legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező és az érintett fogyasztók több mint 75 százalékát lefedő pénzügyi intézményeknél az MNB már az elszámolási-forintosítási felkészülést is szorosan monitorozza, különös tekintettel az alkalmazott számítási módszertan helyességére.

Az MNB a továbbiakban is folyamatosan vizsgálja, hogy a pénzügyi intézmények felkészültek-e az elszámolással-forintosítással kapcsolatos további teendőkre, s teljesítik-e jogszabályi kötelezettségeiket. Ennek keretében a jegybank értékeli a hozzá beérkezett – fogyasztói vagy egyéb forrásból beérkező – adatokat, jelzéseket is. Hiányosság esetén a jegybank haladéktalanul felhívja az érintett intézményt annak megszüntetésére, jogszabályértés gyanúja esetén pedig határozottan fellép.


Nagy lehet a hitelkiváltási roham

Az elszámolási és forintosítási leveleket követően az ügyfeleknek lehetőségük van arra is, hogy kedvezőbb forinthitelt válasszanak maguknak, erre már számos bank rámozdult. Hetente, sőt néhány naponta jönnek ki az újabb ajánlatok: a legjobb adósoknak 4-5 százalékon kínálják a az úgynevezett hitelkiváltó hiteleket. A VS.hu a BankRáció.hu szakmai segítségével ezeket folyamatosan követi, az eddig nyilvánosságra hozott új hiteleket itt, itt, itt és itt nézheti meg.