Százezer csendőr vigyáz a szilveszterező franciákra

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

Franciaországban százezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak országszerte a szilveszter éjszaka biztosítására – jelentette be csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.


Cazeneuve elmondta, hogy a hatóságoknak nincs tudomásuk konkrét terrorfenyegetésről, az intézkedést a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet által küldött fenyegető üzenetek indokolják, amelyek szerte Európában elkövetett terrorcselekményeket ígértek. A mozgósított erőkből 11 ezer főt a fővárosba és környékére vezényelnek. A Champs-Elysée sugárút és a Mars mező környékére, ahol tavaly 600 ezer ember ünnepelt, 1700 fegyverest küldenek a francia hatóságok. Szilveszter éjszakáján a rendfenntartók mellett 40 ezer tűzoltó is készültségben lesz.

Az AFP francia hírügynökség szerint a tűzijáték elmaradása miatt az idén várhatóan kevesebben lesznek a tavalyinál, de így is ez az ünnepség lesz a legnagyobb nyilvános rendezvény, amióta a novemberi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdettek az országban. Cazeneuve azt is megígérte, hogy a rendőrség és a csendőrség természetesen nemcsak a terrortámadásoktól, hanem a hétköznapi rendzavarástól, garázdaságtól és más bűncselekményektől is megvédi majd a franciákat.
A francia elnök a kiszivárgott információk szerint újévi beszédében hangsúlyozza majd, hogy eltökélt, hogy mindent megtegyen a franciák védelmében.