Százával vették őrizetbe a korrupció ellen tüntetőket

Fotó: MTI/MTVA / Pavel Golovkin

-

Az orosz belügy előre figyelmeztetett, hogy provokáció lehet az ellenzéki tüntetésen. Aztán elvitték a demonstrálókat.


Az orosz belügyminisztérium szerint Moszkvában több mint 200, Szentpéterváron pedig félezer embert vettek őrizetbe az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által meghirdetett hétfői – a hatóságok szerint nem engedélyezett – korrupcióellenes tüntetésen.

Az RBK tévécsatorna – a demonstrációkon őrizetbe vettek nyilvántartására szakosodott OVD-info civilszervezetre hivatkozva – azt jelentette, hogy az orosz fővárosban legkevesebb 750, Szentpéterváron pedig mintegy 900 tüntetőt vettek őrizetbe. Tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Velikij Novgorodban, Norilszkban, Szocsiban, Lipeckben, Tambovban, Mahacskalában, Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

A moszkvai tüntetésen a polgármesteri hivatal szerint mintegy 5 ezren, a szentpétervárin pedig a belügy szerint 3500-an vettek részt. Az ellenzék szerint az utóbbi helyszínen 10-15 ezren voltak.

Moszkvában a hatóságok provokációnak és törvénysértésnek minősítették, hogy Navalnij váratlanul a főváros központjába vitte át azt a tüntetést, amelyet korábban egy, a centrumtól távolabb eső területen engedélyeztek számára. A politikust még a megmozdulás kezdete előtt őrizetbe vették, követőit pedig a Tverszkaja utcán rohamrendőrök tartóztatták fel.

Hétfőn több mint száz településen voltak korrupcióellenes demonstrációk. Navalnij március 26-án, csakúgy mint most, országos korrupcióellenes akció keretében hirdetett megmozdulást a Tverszkajára, amelyen a szervezők szerint 30 ezren, a rendőrség szerint 8 ezren vettek részt. A rendőrség több mint ezer embert állított elő akkor, a neves ellenzéki aktivista az előre nem egyeztetett tüntetés szervezéséért pénzbírságot, a hatósággal való szembeszegülésért pedig 15 napi elzárást kapott.

A 41 éves Navalnij, aki Vlagyimir Putyin kihívója kíván lenni a jövő évi elnökválasztáson, hétfőre több mint 200 orosz településre hirdetett meg demonstrációt. A március 26-i megmozdulás 84 városra és kisebb településre terjedt ki. A résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki annak a videónak a valóságtartalmát, amelyet az ellenzéki politikus március elején töltött fel az internetre. Ebben Navalnij több mint egymilliárd eurós korrupcióval vádolta Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt. Állítását a Kreml valótlannak minősítette.