Százával halnak meg a gyerekek Jemenben

-

A háború eddig 4300 halálos áldozatot követelt, többségében civilek haltak meg, köztük mintegy 400 gyerek – áll az ENSZ jelentésében. Fegyvert is majdnem ennyien fogtak.


Mintegy négyszáz gyermek életét oltotta ki eddig a márciusban kiéleződött jemeni fegyveres konfliktus és további mintegy hatszáz gyerek sebesült meg a harcokban – állapítja meg az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.

A háború eddig 4300 halálos áldozatot követelt, többségében civilek haltak meg, köztük mintegy 400 gyerek. Több mint 1,3 millió jemeni kényszerült lakhelye elhagyására a harcok miatt és mintegy tízmillió gyermeknek - az ország 18 év alatti lakossága 80 százalékának - lenne szüksége sürgős humanitárius segítségre - figyelmeztet az UNICEF.

A jelentés szerint a fegyveres konfliktusban fegyvert fogó gyerekek száma 2014-hez képest a duplájára (377-re) emelkedett. Mindkét fél, az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt támogatók és a velük szemben álló húszi felkelők is egyre nagyobb számban toboroznak tizenéves fiúkat, akik így látják biztosítottnak családjuk anyagi támogatását.

Az ENSZ szakosított szervezete felhívta a figyelmet a jemeni egészségügyi létesítmények nagyon súlyos helyzetére is. Március óta a létesítmények mintegy negyede bezárt, a még működőket a gyógyszerellátás és orvosi eszközökkel való ellátás zavara sújtja. A 15 év alatti gyerekek között az alultápláltságban szenvedők száma idén valószínűleg megközelíti a kétmilliót. Ez csaknem egymillióval több, mint a 2014-es adat.