Századvéges szerződéseikről vallanak a miniszterek

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

A Miniszterelnökség a kommunikációért és az amerikai lobbiért több száz milliót, a gazdasági tárca pedig egy tanulmányért közel nyolcmilliót fizetett idén a Századvégnek. A fejlesztési minisztérium szerint nincs ötmillió feletti szerződésük a tanácsadó céggel, a kormány honlapja viszont ellentmond ennek. Szocialista képviselő kérdésére válaszoltak a tárcák.


A Századvég kormányzati megrendeléseiről Mesterházy Attila MSZP-s parlamenti képviselő több írásbeli kérdést is feltett a minisztériumoknak. A politikus arról érdeklődött, hogy az egyes tárcáknak január és június között volt-e szerződésük a Századvéggel, illetve a Századvég-csoporthoz tartozó cégekkel.

Lázár János keddi válaszából (pdf) az derült ki, hogy a Miniszterelnökségnek az adott időszakban két szerződése volt érvényben. Eszerint a Miniszterelnökség havi 28,34 millió forint + áfát fizetett a Századvégnek az Észak-Amerikában végzett lobbiért. További 100 millió forint + áfa keretösszegig kommunikációs tevékenységet végzett a Századvég a tárcának.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte (pdf): bruttó 7 millió 874 ezer forint értékben kötöttek szerződést a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel a „villamosenergia-termeléshez alkalmazkodó iparfejlesztési lehetőségekről” szóló tanulmány elkészítésére.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt írta (pdf): „A tárca irányítása, felügyelete alá tartozó intézmények egyikének sem volt nettó ötmillió forint alatti szerződése 2015 . január 1 . és 2015. június 30 . között” a Századvéggel.

A kormány honlapját átböngészve azonban az derül ki, hogy a tárca januárban a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel kötött szerződést, mégpedig 4 millió 960 ezer forint értékben. Márciusban pedig ötmillió feletti szerződést is kötöttek, 7 millió 760 ezret fizettek „a nem energetikai célú tematikus célkitűzések keretében felmerülő energiamegtakarítások elszámolási lehetőségeinek megteremtése” tárgyú tanulmányért.

A belügyi, az igazságügyi, a külügyi, a földművelésügyi tárca ebben az időszakban nem szerződött a Századvéggel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyit közölt, hogy a tárca által megkötött szerződések listája a kormany.hu oldalon elérhető – az említett listán nem találtuk meg a Századvég nevét.


A munkatársunk kezdeményezésére indított perben a Fővárosi Bíróság júliusban másodfokon is arra kötelezte a Miniszterelnökséget, hogy nyilvánosságra kell hoznia a Századvég-csoporttól rendelt tanulmányokat. Lázár János a június 28-i kormányinfó nyilvánossága előtt jelentette be, hogy a bírósági döntésre hivatkozva hozzáférhetővé teszik a cégcsoport 30 ezer oldalnyi, kormányzati megrendelésre írt anyagait.

A miniszteri ígéretet az ítélet kézbesítésétől számított 60 napon belül, augusztus 26-ig kellett volna végrehajtani. A 30 ezer oldalt tartalmazó DVD-vel vagy papírokkal teli utánfutó helyett kollégánk egy e-mailt kapott a határidő lejárta előtti utolsó napon, amelyben közölték, hogy a Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, egyúttal a végrehajtás felfüggesztését is kérte.

A közel 4 milliárd forintért rendelt tanulmányok megismeréséért munkatársunk 2012-ben, még az Origo újságírójaként perelte be a Miniszterelnökséget, miután a szervezet sorozatban elutasította adatkéréseit a Századvég-csoport szerződésével kapcsolatban. A Miniszterelnökség folyamatosan arra hivatkozott, hogy a cégcsoport tanulmányai és közvélemény-kutatásai döntés-előkészítő anyagok, amelyek közzététele nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeket sértene.

Lázár János Mesterházy Attilának írt válaszában kitért a perre is. A miniszter megismételte, hogy a Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúria felé. Hozzátette azt is, hogy a Kúria elnökének, Darák Péternek jelezte, a kérelmüket minél előbb bírálják el.