Több száz halott és rengeteg sebesült a mekkai zarándoklaton

Fotó: Twitter / Directorate of the Saudi Civil Defense

-

Mekka előtt történt baj a tömegben, sokakat agyontapostak. Nem tudni, mi válthatta ki a résztvevők rémületét.


Legalább 717-en meghaltak és az eddigi adatok szerint nyolcszázhoz közelít a sérültek száma a mekkai zarándoklaton, ahol a hívők agyontaposták egymást – írja a BBC a szaúdi hatóságokra hivatkozva. Úgy tudni, a baj 3 kilométerre a várostól, Mina településnél történt.

Az MTI szerint a katasztrófát az okozta, hogy a résztvevők egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Hogy mi váltotta ki a tömeg rémületét, egyelőre nem tudni. Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az "ördög megkövezésének" rítusával folytatják a haddzsot.

A mekkai zarándoklat az iszlám ötödik pillére, minden muszlimnak legalább egyszer életében el kell jutnia a mekkai Szent Mecsethez.Két hete 107 zarándok halt meg, amikor leomlott egy daru.A részvétel feltételei

A zarándoknak ép elméjűnek kell lennie, mivel a küldetés értelmét fel kell fognia, meg kell értenie. Egészségesnek kell lennie, hiszen maga a szertartás meglehetősen megerőltető, bár tolószéket igénybe lehet venni. A részvételhez szükséges anyagi eszközöket becsületes úton kell előteremtenie, ugyanakkor biztosítania kell, hogy otthon maradt családtagjai ne szenvedjenek hiányt a távollétében. Akadályoztatás esetén maga a szándék (nijja) megléte is elegendő. A haddzs megváltható helyettes küldésével is, és a zarándoklatra félretett pénzt jótékony célra is fordíthatják. (Wikipédia)