Száz felett már le lehet tagadni egy-két évet - Budapest100

Fotó: / / /

-

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki az elmúlt tíz évben végig harminc éves volt. Embereknél megszokott, hogy cseleznek a korukkal - épületeknél jóval ritkább. Én viszont most minden erőmmel próbálok valami fogódzkodót találni, hogy a pesti bérházról, amelyben élek, bebizonyítsam: 102 helyett csak 100 éves. A hétvégén jön a százéves házak ünnepe, a Budapest100.


Feltűnt már Önnek, hogy mikor idegen városban járunk, jóval több figyelmet szentelünk az épületek megismerésének? Megbámuljuk a falakat, a homlokzatokat, a domborműveket, sőt.  Szokásos csőlátásunkból kiemelkedve egészen a tetőig felvisszük a tekintetünket. Bezzeg ha a saját bérházunkról van szó, fel se tűnnek a különböző építészeti megoldások. Kivéve persze, ha már megint plusz közös költséget fizethetünk eresz- vagy tetőjavításra, esetleg valami olyan rendbehozására, ami három emelettel van felettünk és minket a legkevésbé sem érint.


Ez a ház tényleg százéves - Falk Miksa utca 4.


A Budapest100 programsorozat honlapját böngészve kattintás kattintást követett és belefutottam abba a házba, ahol én is lakom és pszeudo-lakom, már három éve. Hirtelen kiderült tehát, hogy az én lakhelyem is százéves lehet, ezért rögtön elkezdett érdekelni, mit is tud a Rákóczi út 59 (kollégánk a mindenféle csokoládét, továbbá a sárga rózsát szereti - a szerk).

Elkezdtem hát turistát játszani, és alaposan végignéztem a homlokzatot - ehhez direkt átmentem az utca túloldalára. A szürke pesti tömbházról kiderült, hogy nemcsak az utcafronton bezárt Matchról lehet megismerni. Az már korábban is feltűnt, hogy az eklektikus homlokzat egy sarki toronyban végződik, de a sok girland és dombormű eddig elkerülte a figyelmemet.


-


A házról néhány dolgot azért már korábban is tudtam. Például azt, hogy a legfelső szinten műteremlakások voltak - ezeket '56 után megszüntették. Korábban szobrász és festő is lakott a házban, a kukatároló melletti pletykák szerint legalábbis biztosan. Hogy most mire használják a műtermet, az se a lakógyűléseken, se a levelesládákról nem derül ki.

Tudom persze azt is, hogy az egész házban érezni, mikor valamelyik metró elmegy alattunk. Egyrészt a kettes pont a Rákóczi út vonala mentén közlekedik, másrészről a friss négyes metró, a kimondhatatlanul hosszú nevű II. János Pál pápa tér mélységében fut.


A Dreher Sörgyár is százéves épp

Egy hektoliter sör előállításához körülbelül négy hektoliter víz szükséges


A földalatti közlekedés amúgy is komoly összetartó erő a házban. Az egyik idősebb lakó mesélte, hogy nem sokkal az ‘56-os forradalom után költözött be a vőlegényével. Akkor éppen szünetelt a metró építése, de az alagutakat már építették. Ehhez az eszközöket és gépeket a pincében tárolták, közel egy évtizedig, mikor ‘63-ban újra el nem kezdődött a munka.

Már éppen szervezni kezdtem, hogy valamilyen programmal a Rákóczi 59. is csatlakozzon a Budapest100-hoz, mikor kiderült, hogy valójában 102 évesek vagyunk. Megpróbáltam valami kapaszkodót találni, hogy bebizonyítsam, a mi bérházunk is csak százéves, de stimmel az évszám. Nem lehet azt mondani, hogy akkor lett volna az átadás, akkor vették volna meg az összes lakást. Aztán még az is feltűnt, hogy egy kis táblára rá van írva az 1912-es szám. De azt hiszem, száz év fölött le szabad tagadni azt a két évet.


A Budapest100 során, ellentétben Szabó kolléga otthonával, az idén százéves épületekben temérdek mennyiségű program lesz (például háztetős filmnézés is). Korábban galériával mutattuk be az 1914 óta álló Astoria szállót és a Dreher Sörgyárat és jártunk a Veres Pálné utca 30-ban).