Száz éve nem találtak ekkora gyémántot

Forrás: Lucara Diamond

-

A világ második legnagyobb gyémántját bányászták ki Botswanában.


A világ második legnagyobb gyémántját találták meg Botswanában: az 1111 karátos drágakőnél csak a brit koronaékszerbe csiszolt Cullinan nagyobb – számolt be a Bloomberg.

A hírügynökség szerint az Ila típusú gyémánt alig kisebb egy teniszlabdánál. A pontos mérete a Lucara bányacég közlése alapján 65x56x40 milliméteres.

Ekkora gyémántot több mint egy évszázada fedeztek fel utoljára. Szerencsés megtalálóról azonban nem nagyon beszélhetünk, mivel a Lucara egy röntgennel felszerelt berendezéssel szúrta ki a karowei bányában.

A drágakő árát a Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint egyelőre képtelenség felmérni. Az mindenesetre irányadó lehet, hogy a Lucara júliusban egy 341,9 karátos, ugyancsak Ila típusú, pink gyémántot 20,6 millió dollárért adott el, egy karát ára tehát 60 ezer dollár volt. Ha ezt vesszük alapul, a most kibányászott kő ékszerként 19 milliárd forintnál is többet érhet.A világ legnagyobb gyémántját, a Cullinant 1905-ben fedezték fel egy Pretoria melletti bányában. A 3106 karátos Cullinanből két drágakövet csiszoltak, ezek a brit koronaékszerekben találhatóak meg.