Száz délvidéki kerítés árából újítják fel a brit parlamentet

Forrás: Adrian Pingstone

-

5,7 milliárd fontba, azaz mintegy 2400 milliárd forintba kerül a tervek szerint a brit parlament épületének renoválása. Harminckét évig fognak dolgozni rajta.


Akkor fog ennyibe kerülni a felújítás, ha a westminsteri törvényhozás két házának képviselői nem hajlandók időlegesen kiköltözni a viktoriánus éra fénykorában emelt, egyre leromlottabb állapotba kerülő műemlék épületből. Ha az alsóház képviselői és a Lordok Házának főrendi tagjai vállalnák az időleges költözést, a szakértői jelentés szerint a külső-belső tatarozást hat év alatt el lehetne végezni, és 3,5 milliárd fontból meg lehetne úszni.


A köztes megoldás – vagyis az, hogy először az alsóház, utána a Lordok Háza költözne – a szakértői bizottság becslése szerint 9–14 évi felújítási időt jelentene 3,9 milliárd fontos költséggel.

A brit parlament lehetséges ideiglenes működési helyszínei között felmerült a II. Erzsébet királynőről elnevezett londoni konferencia-központ, amely a parlamenttől kétpercnyi gyaloglásra van, de a szakértők szerint használható lenne a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok kelet-londoni sportkomplexumának hatalmas médiaközpontja, a manchesteri városháza vagy a birminghami könyvtár épülete is.

A parlament felújítása egyre sürgetőbb, az immár jól látható külső sérülések mellett komoly statikai, egészségügyi és tűzbiztonsági problémák miatt is. A Temze mocsaras partjára emelt épületegyüttes bizonyos helyeken süllyed, a szigetelés sok helyen rákkeltő azbesztet tartalmaz. Teljesen ki kell cserélni a régi villanyvezeték-hálózatot is.