Szavazók importjával akart polgámester lenni

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Hiába szervezte és utaztatta a választókat, nem jött össze a győzelem.


Csalással próbált polgármester lenni egy 61 éves férfi. Ellene és társa, egy 64 éves nő ellen választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. Martossy György főügyészhelyettes szerint egy abaúji kistelepülésen 2016 júliusában időközi polgármester- és képviselő-testületi választást írtak ki, mert az előző önkormányzat feloszlatta magát. A vádlott polgármesterjelöltként regisztráltatta magát a választási irodánál.

A 150 lakosú településen úgy akarta bebiztosítani győzelmét, hogy a faluban bejegyzett turisztikai cég képviselőjével közösen megpróbálták befolyásolni a választás eredményét.

A környező településeken élő, anyagilag nehéz helyzetben lévő embereket kerestek fel, és rávették őket, hogy a választáson a vádlottra szavazzanak. A férfi és a nő maguk vitték el a leendő választókat az okmányirodába, és átjelentették őket a faluban lévő cég székhelyére, valamint egyéb, ugyancsak a faluban található ingatlanokba. Azt ígérték nekik, hogy ezekbe a lakásokba beköltözhetnek és ott ingyen lakhatnak – mondta Martossy.

Néhányan ténylegesen a faluba költöztek, de a választás után kijelentkeztek. A szavazás napján a vádlottak a szavazóhelyiséghez is elvitték őket, közülük néhányan szavaztak is. A polgármester-választást így sem nyerte meg a vádlott férfi, az ügyben csalás gyanúja miatt a másik jelölt kezdeményezett eljárást a választási irodánál. Az ügyészség a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést, társa esetében pénzbüntetést indítványozott – mondta Martossy.