Szavazásra buzdítanak a papok

Fotó: AFP / LOGAN CYRUS

-

Az afroamerikai lelkipásztorok a vasárnapi istentiszteleteken, szerte az Egyesült Államokban, szavazásra szólították fel a híveket.


Detroit egyik templomában a lelkipásztor az állampolgársággal együtt járó jogok mellett a kötelezettségekről, a szavazás kötelességéről is beszélt. Philadelphiában egy lelkész arra emlékeztette a kongregáció tagjait, hogy sokan adták életüket azért, hogy az amerikai feketék szavazhassanak. Jesse Jackson tiszteletes a floridai fővárosban, Tallahasseeben tartott istentiszteletet, és szavazásra kérte az afroamerikaiakat. T. D. Jakes, szintén fekete bőrű prédikátor, a texasi Dallasban Twitter-üzenetet küldött a híveknek: „Hallassátok hangotokat, szavazzatok november 8-án!” – írta.

Elemzők szerint a fekete lelkipásztorok a szavazásra buzdítással szeretnék az elnökválasztáson győzelemre segíteni Hillary Clintont. Az afroamerikai közösségek támogatása ugyanis – a spanyol ajkúaké és a nőké mellett – rendkívül fontos a demokrata párti elnökjelöltnek a győzelemhez, ám a korai választások tapasztalatai szerint ezek a közösségek most nem voltak olyan aktívak, mint négy esztendővel ezelőtt, Barack Obama elnök újraválasztásakor.

„A lelkipásztorok megpróbálnak áthatolni a közömbösség mindent beborító ködén, és emlékeztetni akarnak arra, hogy mi az idei választás tétje” – fogalmazott James Forbes, az egyik New York-i baptista templom fekete lelkipásztora azon a nagy közös imádságon, amelynek kifejezett célja volt a szavazók mozgósítása is.

Bár a lelkipásztorok egyike sem biztatta nyíltan a híveket arra, hogy szavazzanak Hillary Clintonra, beszédeik tartalmából nyilvánvaló volt, hogy a republikánus jelölt, Donald Trump ellen agitálnak, Hillary Clinton mellett.

Donald Trump szintén megpróbálta magához édesgetni a fekete szavazókat. Több kampánygyűlésén is azzal érvelt, hogy a fekete közösségek hűsége a Demokrata Párthoz jottányit sem tette biztonságosabbá lakóhelyeiket, vagy csöppet sem javított iskoláik minőségén. „Mi veszíteni valótok van?” – kérdezte többször is Chicagóban és Detroitban, ahol népes fekete közösségek élnek. A felmérések azonban azt mutatják, hogy a republikánus elnökjelöltnek nem sikerült magabiztos támogatást szereznie az afroamerikaiak körében. Az afroamerikai szavazók lélekszáma folyamatosan és lendületesen emelkedik. Tizenhat évvel ezelőtt 12,9 milliónyian voltak, 2004-ben 14 millióan, 2008-ban 16 millióan, 2012-ben pedig 17,8 millió afroamerikai szavazott. Voksaik megnyerésének fontosságára utal az is, hogy Hillary Clinton vasárnap reggel a pennsylvaniai Philadelphiában a feketék egyik templomába látogatott.