Szávay saját teniszklubot indított

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Visszavonulása után sem unatkozik Szávay Ágnes. A profi sportot három éve abbahagyó teniszezőt májusban megoperálták, de most már teljes gőzzel dolgozik saját teniszklubjában, valamint a Happy Tenisz programban, amelyhez klipet is forgattak az Alma együttessel.


Ha három sikeres teniszező, egyben jó barátnő kitalál valamit, abból rossz nem sülhet ki. Így van ez a Szávay Ágnes, Kapros Anikó, Gubacsi Zsófia által megálmodott Happy Tenisz programmal is, amely a sportág megismertetését és megszerettetését célozza meg.

„Nem elsősorban versenyzőket szeretnénk nevelni, inkább arra törekszünk, hogy a gyerekek rendszeresen mozogjanak, sportoljanak, és érezzék jól magukat. Vidám feladatokat találunk ki minden egyes alkalomra, hiszen az a legfontosabb, hogy a kicsik élvezzék a foglalkozásokat. Rengeteg ügyességi és koordinációs gyakorlatot végeztetünk velük, ami nemcsak a teniszben hasznos, hiszen fejleszti a gyerekek mozgásképességét” – mondta a VS.hu-nak Szávay.


Indul a teniszosztály

A trió távlati célja, hogy ez a program beépüljön a mindennapos testnevelésórákba, van is már olyan iskola, ahol jövő szeptembertől teniszosztály indul. Így például azoknak az óvodásoknak, akik már jártak a tanfolyamra, biztosítva lesz a folyamatosság. Szeretnék minél több gyerek számára lehetővé tenni azt, hogy megismerkedjenek a tenisszel, ezért egy tízalkalmas tanfolyamot is kínálnak kezdetnek.

„A tenisz egy elég költséges sportág, ráadásul a szülők nem nagyon tudják megoldani, hogy a tanítás után még elvigyék a gyerekeket edzésre. Ötletelni kezdtünk, vajon hogyan lehetne a tanintézményekbe bevinni ezt a programot, és kitaláltunk egy rendszert. A lényege, hogy délelőtt mi utaztatjuk a kicsiket kisbusszal egy klubba, majd a foglalkozások után vissza is visszük őket, ez jelentős könnyebbség mindenkinek. Tavasszal álmodtuk meg ezt mi hárman, egész nyáron tartott a kidolgozása, és idén szeptembertől már el is indult a Happy Tenisz programunk. Bizakodóak vagyunk, mert remekül beindult az egész, folyamatosan szerződünk iskolákkal, óvodákkal, és remélhetően egy-két éven belül egész Budapestet, majd talán az egész országot át tudjuk fogni.


Nem baj, ha felbukkan egy tehetség

Szávay Ágnes a XII. kerületi klubjában, Gubacsi Zsófi az Üllői úton, Kapros Anikó Angyalföldön várja a kicsiket. Rajtuk kívül rengeteg edző segíti a munkát, és bár nem profi sportolókat képeznek, előfordulhat, hogy feltűnik egy kivételes tehetség.

„Természetesen ekkor sem esünk kétségbe. Mindhármunk klubjában vannak délután edzések, így ha feltűnik egy tehetséges gyerek, és vállalja a pluszórákat, akkor szívesen foglalkozunk vele. Nem elég népszerű itthon a tenisz, de mi megpróbálunk változtatni ezen, és ki tudja, talán az utánpótlás-nevelésnek is lendületet adhatunk.”

Mivel a Happy Tenisz program kifejezetten kisgyerekeknek – óvodásoknak és kisiskolásoknak – szól, azt gondolták a lányok, hogy a kicsik által közkedvelt Alma együttest is bevonják a kampányolásba. Valami különlegesség kellett, valami érdekes, így született meg a külön erre az alkalomra írt Teniszdal és az ehhez készült videoklip. Az együttes első szóra a jó ügy mellé állt.

„Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk őket. A fiúk nemcsak elképesztően profik, hanem rendkívül barátságos, szimpatikus emberek is, úgyhogy élmény velük együtt dolgozni. Az egész forgatás vicces és szórakoztató volt, mindenki élvezte, és ez a zene alkalmas lesz a bemelegítésekhez, ezzel kezdjük majd a foglalkozásokat. A klipet természetesen a teniszpályán forgattuk, rengeteg poénos jelenettel, és rajtunk kívül a gyerekek, sőt világbajnok sportolók is szerepelnek benne, akik szívesen támogatják a gyereksportot.”


Összecsavarozva

Szávay 2013 februárjában volt kénytelen visszavonulni a profi sportolástól, hiszen sorozatos sérülései miatt nem tudott a megfelelő szinten játszani tovább: „Májusban megműtötték a derekamat, vagyis »össze vagyok csavarozva«, de egyelőre nem jobb, mint a műtét előtt. Türelmes és bizakodó vagyok, hiszen azt mondják, egy ilyen nagy műtétnek legalább egy év a teljes rehabilitációja, úgyhogy jövőre már biztosan jobban leszek.”