Szávay: Nem lennék boldogabb, ha ott lennék minden plakáton

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

A világranglistán egykor 13. helyen is szerepelt Szávay Ágnes szerint Serena Williams minden idők legjobb női teniszezője. Saját karrierjéről elmondta: szerinte minden okkal történt.


Szávay Ágnest mostanában a teniszről nem nagyon kérdezik, csak a magánéletéről, ezért ritkán ad interjút – a Hosszabbítás.hu-nak most viszont elmondta: az a legjobb abban, hogy 2013 februárjában visszavonult, hogy a saját ágyában alhat, és nem kell folyton utazgatnia. Most van ideje találkozni a barátaival, és beiratkozott a Testnevelési Főiskolára – ma Testnevelési Egyetem – is.


Folyamatosan változik a személyiségem, de ha nem lett volna a tenisz, akkor nem lennék az, aki most vagyok

– mondta Szávay, aki oktat is már, álma, hogy saját teniszakadémiája lehessen. A karrierje kezdeteiről szólva elmesélte: első felnőtt versenye egy horvátországi torna volt 15 évesen, ahol hat meccset nyert, és első WTA-pontját szerezte ezért. Immunrendszere egy 2006-os betegség – mononukleózis – miatt legyengült, elmondása szerint azóta sem olyan, mint volt. 2007-ben pedig derékproblémákkal kezdett küzdeni.


Itthon folyamatosan jártam MR-vizsgálatokra, az azonban inkább a lágy részeket mutatja meg, nem a csontokat. Volt két sérvem, azokkal gyógytornáztam; elmúltak, azt mondták, nincs semmi bajom, csak lusta vagyok, nem akarok edzeni

– kezdte az exteniszezőnő, majd elárulta: 2011-ben derült ki, hogy az egyik csigolyája eltörött, ezért fájt a háta. De nem feküdt kés alá: „Az orvosok azt mondták, hogy ha meg is műttetem, valószínűleg akkor sem fogok tudni játszani vele, ilyen fiatalon meg nem sok értelme van egy ilyen nagy műtétnek, amiben az egyik csigolyámat gyakorlatilag fémrudakkal hozzáműtik az alatta levőhöz.” Kihagyott egy évet, 2012-ben megpróbálkozott a visszatéréssel, de nem ment. Most már műttetni akarja a csigolyáját, mert tanítás közben is folyamatosan fáj a dereka, háta.


Arra a kérdésre, hogy maradt-e benne keserűség, azt mondta: igen, de már megbékélt a helyzettel. Hozzátette:


Hiszek abban, hogy minden okkal történik, ha még mindig játszanék, nem lennék az az ember, aki most vagyok. Sokan mondják, hogy hú, ha nem sérültem volna meg, top tízes lennék azóta is, de egyáltalán nem biztos, hogy boldogabb ember lennék, ha most mondjuk minden plakáton én virítanék itthon, mert az nem én vagyok.

Babos Tímeáról elmondta: „Timi magas lány, éppen ezért jó a szervája, és bár ez egyesben is jó kiindulási alap, párosban talán még nagyobb előny. Ha ketten vagytok, kisebb a mentális teher, megoszlik a felelősség, mozogni sem kell annyit – talán ezek lehetnek a fő okok.”


A teljes interjút itt éri el.