Elítélt szaúdi blogger kapta a Szaharov-díjat

Fotó: Getty Images / Carsten Koall

-

Raif Badavi szaúdi bloggernek ítélte oda idén az Európai Parlament (EP) a gondolat és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat – jelentette be Martin Schulz, az EP elnöke.


Badavi az azóta megszüntetett Szabad Szaúdi Liberálisok portál alapítója volt, és a vallásnak az államban betöltött szerepéről tett közzé olyan írásokat, amelyek miatt perbe fogták, és elítélték. Büntetése 10 év börtön és 1000 korbácsütés, amelyből ötvenet a nagy nyilvánosság előtt már januárban kimértek rá, de a büntetés többi részének végrehajtását egyelőre elhalasztották. Azóta is börtönben raboskodik.


A díjazottat az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája választja ki, miután a frakciók vagy legalább 40 EP-képviselő által felterjesztett jelöltekből az EP illetékes szakbizottságai kiválasztanak hármat, akiket érdemesnek tartanak az elismerésre.

Martin Schulz kiváló és példamutató embernek nevezte Badavit, akire az országban létező egyik legrettenetesebb büntetést szabták ki, amelyet nem lehet másként mint brutális kínzásként jellemezni. „Felszólítom a Szaúd-Arábiai Királyságot, hogy adjon kegyelmet neki, és engedjék szabadon, hogy átvehesse a díjat” – jelentette ki Martin Schulz.Az EP elnöke arra is kitért, hogy az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásától függ az uniós tagállamoknak és intézményeknek a partnerországokkal fenntartott kapcsolata. „Badavi alapvető emberi jogait nem csak nem tartják tiszteletben, hanem lábbal tiporják őket” – hangoztatta Martin Schulz.

Badavit a szociáldemokrata és a zöld képviselőcsoport, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója jelölte a kitüntetésre. A szociáldemokrata frakció részéről Elena Valenciano, az emberi jogi bizottság elnöke tudatta: Badavi a szólásszabadság jelképe, ennek elismerése pedig ismételt kiállás azok mellett, akiket elnyomó rezsimek kényszerítenek hallgatásra szerte a világon.

Syed Kamall, az ECR-frakció elnöke szerint a díj erélyes üzenetet küld Szaúd-Arábiának, hogy a szólás és a gondolat szabadsága univerzális, mindenkit megillető emberi jog. „Egy férfit bezárhatnak és megkorbácsolhatnak, de ettől honfitársai csak még erőteljesebben szomjazzák majd a szólásszabadságot, amelyért kiállt” – hangoztatta Kamall.

A zöld frakció társelnökei, Rebecca Harms és Philippe Lamberts egyaránt hangsúlyozták, hogy Badavi kitüntetése a szaúdi társadalmi és politikai vita előmozdítását is szolgálja. Harms szerint a díj célja az is, hogy rámutasson az emberi jogok felháborító helyzetére az országban. Lamberts szerint pedig az uniós tagállamoknak sem szabad szemet hunyni az ottani jogsértések fölött.

A díjat a decemberi strasbourgi plenáris ülésen adhatják át, ha Badavi vagy a nevében valaki át tudja venni az elismerést.