Szaúd-Arábia szövetségesei is megszakították a kapcsolataikat Iránnal

Fotó: MTI/AP / Dar Jaszin

-

A síita főpap kivégzését követő iráni erőszakos tüntetések megtorlásaként előbb Szaúd-Arábia, majd egy nappal később, január 4-én Bahrein és Szudán is megszakította a diplomáciai kapcsolatait Iránnal.


Miután a szunnita töbségű Szaúd-Arábiában Nimr al-Nimr neves síita főpapot is kivégezték szombaton, Teheránban a szaúdi nagykövetséget ostromolni kezdték az ajatollah lefejezése ellen tiltakozó iráni tüntetők. A kivégzést azonnal elítélték Irán, Libanon és Irak vallási és politikai vezetői is.


Ezt követően Szaúd-Arábia megszakította a diplomáciai kapcsolatait a szomszédos közel-keleti országgal, hétfőn pedig a monarchia szövetségesei – Szudán és Bahrein – is hasonlóképpen cselekedtek.

Válaszul a Szaúd-Arábia teheráni nagykövetsége és a meshedi konzulátusa ellen elkövetett barbár támadásokra (...) a szudáni kormány bejelenti, hogy azonnali hatállyal megszakítja diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal" - olvasható a külügyminisztérium hétfői közleményében. Az al-Ekhbariya szaúdi tévécsatorna azt közölte, hogy Szudán a nap folyamán kiutasította az iráni nagykövetet.

A bahreini lépésről nem sokkal korábban Isza al-Hamadi, a médiaügyekért felelős bahreini miniszter számolt be.


Mindeközben hétfőn is több ezren tüntettek Teheránban Szaúd-Arábia ellen, a Husszein imám téren gyülekező mintegy háromezer ember a Szaúd-arábiai uralkodócsaládot szidta. A tömeg ezenkívül amerikai és izraeli zászlókat égetett, mivel a „nagy sátánnak", illetve „kis sátánnak" is nevezett országokat tartja Irán legfőbb ellenlábasainak a nemzetközi viszonyokban, ráadásul az Egyesült Államok Rijád egyik legszilárdabb támogatója. A szaúdi zászló csak azért nem jutott hasonló sorsra, mert azon a muszlimok hitvallása (Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed az ő prófétája) olvasható.

Néhány tüntető szerint az iráni külügyminisztériumnak elsőként kellett volna kezdeményeznie a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Rijáddal.


Vasárnap két teheráni demonstráció során ezernél is többen tüntettek a szunnita királyság ellen, és több iráni nagyvárosban is hasonló megmozdulások voltak. Több száz feldühödött iráni rátámadt Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségére, felgyújtották és részben lerombolták az épületet. Hasonló támadás érte a királyság mashadi konzulátusát is.
Bár mintegy negyven zavargót letartóztattak, az agressziót pedig Haszan Róháni iráni elnök ugyancsak elítélte, Rijád vasárnap este befagyasztotta diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, majd hétfőn Bahrein és Szudán is követte Szaúd-Arábia példáját.

A kínai külügyminisztérium nyugalomra intette mindkét országot.