Szaúd-Arábia nehézfegyvereket, katonákat vezényelt a jemeni határhoz

Fotó: AFP / SALEH AL-OBEIDI

-

Kedden amerikai, kormányközeli források arra figyelmeztettek, hogy jelentős katonai erőt, nehézfegyvereket, köztük tüzérségi eszközöket vezényelt a Szaúd-arábiai hadsereg a jemeni határhoz. A cél egyelőre nem világos, a szaúdi haderő felvonultatása történhet akár támadó, akár védekező céllal is.


Az egyik washingtoni kormányilletékes szerint azonban a jelentősnek minősített, térségbe vezérelt haderő akár légicsapásokra is készülhet a húszi lázadók ellen, hogy Szaúd-Arábia megvédje az Ádenbe menekült jemeni elnököt, Abed Rabbo Manszúr Hádit a dél felé nyomuló húszi lázadóktól. Egyelőre nem tudni, hogy mekkora haderőről van szó, és pontosan mely határszakaszhoz vezényelték. A washingtoni kormányzat hírszerzési információkat kért a szaúdi csapatmozgásról.

A brit hírügynökség szerint a haderő felvonultatása növeli annak a veszélyét, hogy Szaúd-Arábia belesodródik a súlyosbodó jemeni katonai konfliktusba. A szaúdi külügyminiszter hétfőn felszólította a stratégiai fontosságú Báb-el-Mandeb-szorost fenyegető jemeni húszi síita milicistákat, hogy vessenek véget az „államcsínynek", és állítsák vissza az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök képviselte törvényes hatalmat.


A jemeni konfliktus akár nemzetközivé is tágulhat

A Vörös-tenger és az Ádeni-öböl között átjárást biztosító Báb-el-Mandeb-szoroson keresztül halad a világ tengeri kereskedelmének jelentős része. A partvidék húszi ellenőrzés alá kerülése nemzetközivé tágítaná a jemeni konfliktust, a nagyhatalmak ugyanis nem nézhetnék tétlenül, hogy a Hormuzi-szorost ellenőrző Iránnal feltehetően kapcsolatban álló erők megvessék a lábukat Báb-el-Mandebnél. A szoros stratégiai fontosságú több ország, így Egyiptom és Izrael számára is.


Abed Rabbo Manszúr Hádi kedden a jemeni katonai beavatkozás támogatására kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Az államfő a BT-nek küldött levelében arra kérte a testületet, határozatban engedélyezze a Jemennek „segíteni kívánó országoknak, hogy bármifajta eszközzel nyújtsanak azonnali segítséget a legitim jemeni hatalomnak, hogy megvédjék Jement és megfékezzék a húszik agresszióját".