Szaúd-Arábia Iránt fenyegeti

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Rijád kezdeményezésére találkoztak az Arab Liga külügyminiszterei.


Rijád nem nézi ölbe tett kézzel Irán agresszív politikáját – mondta az Arab Liga rendkívüli ülésén Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter. Szerinte Szaúd-Arábia mindent megtesz, hogy "megvédje nemzetbiztonságát és népét".

A Rijáddal szövetséges Bahrein külügyminisztere szintén Iránt és a szövetségeseit bírálta. A terrorista Hezbollah libanoni síita szervezet Irán meghosszabbított karja a térségben. Libanon e terrorszervezet teljes ellenőrzése alatt áll – mondta Háled bin Ahmed al-Kalifa sejk.

A tanácskozás összehívását Szaúd-Arábia kérte, hogy megvitassák, "hogyan lehet kivédeni az arab országok belügyeibe való iráni beavatkozás, valamint a biztonság és a béke megsértésére tett kísérleteket".

"Az nem óv meg a ballisztikus rakétáktól egyetlen arab fővárost sem, ha néma marad Iránnak az ügynökei által elkövetett agressziói láttán" – mondta Dzsubeir. A miniszter szerint 2015 óta, amióta Rijád katonai szövetség élén a nemzetközileg elismert, emigrációba vonult jemeni elnököt, Abed Rabbo Manszúr Hádit támogatja, 80 ballisztikus rakétát lőttek ki a jemeni síita lázadók országa területére.

Egy, az Arab Ligában dolgozó diplomata szerint Rijád "Iránt és a vele kapcsolatban álló arab milíciákat", mindenekelőtt a Hezbollahot elítélő határozatot akar elfogadtatni a szervezetben. Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára szerint az arab országok meg fogják tárgyalni a kérdést nemzetközi szervezetekkel, így az ENSZ Biztonsági Tanácsával is. Irán tagadja, hogy ő okozná a térség problémáit és ujjal mutogat Szaúd-Arábiára.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a két közép-keleti regionális hatalom, a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán között, amelyek számos kérdés – a jemeni és a szíriai háború, valamint a libanoni helyzet – megítélésében ellentétes nézeteket vallanak.

A jemeni húszi lázadók november 4-én ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre, 10-én pedig egy bahreini kőolajvezetékre támadtak rá. Rijád Teheránt vádolja, Irán tagadja, hogy ő szállítana titokban katonai felszerelést a jemeni síita lázadóknak.

November 4-én Szaúd-Arábiában felvett televíziós beszédében lemondott Szaad Haríri libanoni miniszterelnök, aki azzal vádolta meg Iránt és a Hezbollahot, hogy rátették a kezüket az országra.