Szaúd-Arábia először reagálta le, hogy nem tesz eleget a menekültekért

-

Szaúd-Arábia közölte, hogy mintegy 2,5 millió szíriait fogadott be a konfliktus kezdete óta. Az SPA hivatalos hírügynökség péntek késő este idézte a szaúdi külügyminisztérium illetékesének nyilatkozatát


Ez volt az első hivatalos reagálás azokra a bírálatokra, amelyek arról szóltak, hogy a gazdag Arab-öböl menti államoknak többet kellene tenniük a szíriai menekültekért.


A szaúdi illetékes hangsúlyozta, hogy a királyság nem tekint menekültként a befogadottakra, „nem helyezi el őket táborokba, biztosítandó méltóságukat és biztonságukat”.

Mint mondta, a befogadottak szabadon mozoghatnak az országban, és több százezer ember, aki a maradás mellett döntött, kapott tartózkodási engedélyt, ami biztosítja a munkához, oktatáshoz és az ingyenes orvosi ellátáshoz való jogot. Az illetékes nem szólt arról, pontosan hány szíriai menekült telepedett le az országban.

A királyságban élő szíriaiak számáról az elmúlt napokban eltérő sajtójelentések jelentek meg, a legtöbb cikk 500 ezer emberről szólt, akiknek többsége azonban vendégmunkásként tartózkodik a monarchiában. Az ENSZ emberi jogi bizottságának 2015-ös jelentése szerint jelenleg 561 menekült él Szaúd-Arábiában, de a nyilvántartásból az érintettek állampolgársága nem derül ki.