Szatmáron nyert, Vásárhelyen nem nyert a magyar polgármesterjelölt

Fotó: MTI/EPA / BOGDAN CRISTEL

-

A szocdemek 599, a PNL 391 polgármesteri széket szereztek, az RMDSZ 77-et, az MPP négyet.


Erdélyben két helyen alakult ki éles etnikai szavazás az önkormányzati választásokon. Itt az volt a tét, hogy a magyar polgármesterjelöltek visszaszerzik-e a várost. A Transindex adatai szerint ez Szatmárnémetiben sikerült, Marosvásárhelyen nem.


A helyi testületek összesített mandátummegoszlásában a PSD vezet 42 százalékkal. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) 32, az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) 6 százalékot kapott.

A magyar pártok közül Az RMDSZ 5,4 százalékot, az EMNP 0,38, az MPP 0,22 százalékot ért el. Hasonlóak az arányok a polgármesteri helyeknél, az RMDSZ 77, az MPP 4 helyen adhatja az előzetes adatok szerint az első embert, az MPP nem győzött sehol.


Soós Zoltánnak nem sikerült visszahódítania Marosvásárhelyt


A megyei pártlistáknál a PSD a voksok több mint 39 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, a PNL a szavazatok kevesebb mint 33 százalékát kapta. A megyei önkormányzatok összetételét eldöntő megyei pártlistás voksolást az MTI szerint az év végi parlamenti választások főpróbájának tekintik Romániában.

A hétfő délelőtti részeredmények alapján - a PSD-n, PNL-n és RMDSZ-en kívül - csak a PSD-vel együttműködő, 5,6 százalékon álló ALDE) lépné még át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A Traian Basescu volt államfő vezette jobboldali Népi Mozgalom Párt (PMP) 4 százalékon, a PSD másik partnere, a Romániai Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) 2,4 százalékon áll. Egyes megyékben a PSD és UNPR koalícióban indult, és listáik országos szinten három százaléknyi szavazatot szereztek.

Összességében a PSD körül tömörülő román baloldal mintegy tízszázalékos előnyre tett szert a legnagyobb jobbközép párttal, a PNL-lel szemben. A Klaus Iohannis által nyert 2014-es elnökválasztás után több mint egy évig az összes közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy a következő parlamenti voksoláson a PNL alakíthat kormányt: ezt most már a felmérések és az önkormányzati választások részeredményei is kétségessé teszik.


Választási jegyzék Székelyföldön


Alacsony volt a részvétel, különösen a magyarlakta területeken. Az ország választási térképe ismét a történelmi térségek eltérő politikai irányultságát sugallja. Erdély és a Bánság szinte valamennyi megyeszékhelyén a PNL (Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Nagyvárad, Arad, Gyulafehérvár, Marosvásárhely), az RMDSZ (Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda), vagy a Romániai Németek Demokratikus Fórumának (Nagyszeben) polgármester-jelöltje nyert. Kivételt Erdélyben Máramaros, Szilágy és Beszterce-Naszód megyeszékhelye képez. Nagybánya korrupcióért előzetes letartóztatásba helyezett szociáldemokrata polgármestere, Catalin Chereches egyébként a börtönből szerzett csaknem 70 százalékos eredménnyel újabb polgármesteri mandátumot.

A Kárpátok karéján kívül található nagyvárosokban szinte mindenütt a PSD tarolt, beleértve a fővárost is. Bukarestben első ízben nyerte el a főpolgármesteri tisztséget a PSD színeiben induló jelölt, Gabriela Firea személyében. A pártok párhuzamos szavazatszámlálása azt jelzi, hogy a PSD a kerületi polgármesteri hivatalok vezetését is megszerzi a főváros mind a hat kerületében.

Romániában a szociáldemokrata Victor Ponta volt miniszterelnök tavaly novemberi lemondása óta a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány van hatalmon, amelynek beiktatását mindkét nagy párt támogatta, de amellyel szemben a PSD és némiképp a PNL is igyekszik ellenzéki hangot megütni. Ciolos többször megerősítette, nem lép be a PNL-be, új pártot sem alapít és nem indul az év végi parlamenti választásokon sem.