Szárazföldön vethetnek be brit katonákat Líbiában

Fotó: MTI/MTVA / UGC

-

Nagy-Britannia arra számít, hogy az új líbiai nemzeti egységkormány hamarosan csapatokat kér tőle az Iszlám Állam elleni harchoz.


Egy nappal azután, hogy aláírták a líbiai nemzeti egységkormány megalakításáról szóló megállapodást, hírek szerint a brit különleges erők ezer katonája érkezhet Líbiába szárazföldi bevetésre.

Az észak-afrikai országban jelenleg két kormány és két rivális parlament működik, az egyik a keleti Tobrukban, a másik, az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus Tripoliban. A megállapodást a parlamentek házelnökhelyettesei írták alá. A brit közvetítéssel összehozott egyezség lépés abba az irányba, hogy megmentsék Líbiát az összeomlástól, és biztosítsák az ország egységét.

A brit különleges erők katonáinak az lenne a feladata, hogy kiképezzék a helyi alakulatokat az Iszlám Állam elleni harcra, miután a szélsőséges dzsihadista szervezet egyre nagyobb területet tart ellenőrzése alatt Líbiában a nyugati országok Kadhafi-ellenes, 2011-es intervenciója óta.