Szaporodnak a mozgalmak a bevándorlás-ellenes plakátok tépkedésére

Fotó: Adam Szedlak

-

Több ellenzéki párt funkcionáriusa is nyíltan vagy burkoltan a kormány által megrendelt hirdetmények megrongálására buzdított.


Az Együtt elnökségi tagja, Hajdú Nóra a Lánchíd rádiónak még csak azt mondta, hogy senkit nem buzdítanak a plakátszaggatásra, de a párt mindenképpen fellép a kormányzati kampánnyal szemben. A kabinet a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció megerősítésére 333 plakátot helyezett ki szerte az országban, amelyen a migráció általa károsnak vélt hátrányaira hívja fel a figyelmet. Az Együtt azonban úgy véli: a kormánypártok csupán feszültséget gerjesztenek, és az emberek aljas ösztöneit hívják elő, hogy megnyerjék a Jobbik-szimpatizánsok szavazatait.


A kihelyezett plakátok közül van már olyan, amelyet valaki megrongált, mint ahogy azt a VS.hu munkatársa is dokumentálta. Utóbb a kormányszóvivő ugyanakkor jelezte, hogy a hirdetmények megkárosításáért bírság jár.

Csakhogy a szélsőbalos kispárt, az Európai Baloldal-MMP2006 elnöke, Vajnai Attila pénzt is felajánlott az önkéntes aktivistáknak. Az Indexnek azt mondta, hogy kétezer forintot kap, aki olvashatatlanná tesz, feliratoz vagy letép egy ilyen óriásplakátot. A politikus még azt a több ezer eurót is felajánlotta erre a célra, amelyet a strasbourgi bíróság kártérítésként ítélt meg számára, mert idehaza megbüntették a vörös csillag viseléséért.

"Az Európai Baloldal nem tűri a primitív idegengyűlöletet, a bűnbakképzést és a közösség elleni izgatást, ezért minden ilyen plakátot meg fogunk semmisíteni" - olvasható a párt közleményében.


Közben a kormány azt mondja: Színezd át!

Azt szeretnénk, ha Magyarország békésebb, együttműködőbb hely lenne, ahol a többségi magyarok és a nemzetiségek nem egymás kárára, hanem egymás javára élnének - mondta a emberi erőforrások minisztere Pécsett.

Balog Zoltán, a figyelmet a más kultúrák megismerésének és elfogadásának fontosságára felhívó Színezd át! elnevezésű országos kampány második állomásán tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a nemzetiségek is hozzátartoznak a magyar nemzethez és kultúrához. A kampányban azt akarjuk megmutatni a gyermekeknek, hogy a nemzetiségi kultúra gazdagít bennünket, akinek tehát kettős identitása van, egyáltalán nem szegényebb - fogalmazott a miniszter.