Szanyinak gyanús a McDonald's adózási aktivitása

Forrás: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Ki kell vizsgálni a McDonald’s adózási gyakorlatait, mivel 3,7 milliárd eurónyi nyereséget utalt át luxembourgi leányvállalatának, miközben csupán 16 millió euró adót fizetett – indítványozta Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.


Szanyi az EP adóügyi különbizottságának szocialista szóvivőjeként nyilatkozta ezt.

A kijelentés előzménye egy európai és amerikai szakszervezeteket tömörítő szövetség által nemrég kiadott tanulmány, amelyet ma mutattak be az Európai Parlament adóügyi különbizottságának. Ezt azt állítja, hogy a McDonald’s 3,7 milliárd eurónyi nyereséget utalt át luxembourgi leányvállalatának 2009 és 2013 között, és mindössze 16 millió euró adót fizetett. Ezzel az EU tagállamok mintegy 1 milliárd euró adóbevételtől estek el.

Az Európai Szocialisták és Demokraták Szövetsége (S&D) frakció adóügyi magyar szóvivőjeként kijelentette: „Amennyiben az Európai Bizottság vizsgálata megerősíti a tanulmány állításait, akkor a McDonald’s adózási modellje egyértelműen elfogadhatatlan, az átlag-adófizető arcul csapása.”

A szocialisták és demokraták nevében azt kéri, hogy a TAXE különbizottság kapjon azonnali hozzáférést az összes adómegállapítással kapcsolatos információhoz.

„Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a legmagasabb prioritást adta az adóelkerülés elleni harcnak. Most itt az alkalom, hogy valóra váltsa az ígéretét”– fűzte hozzá.