Szanyi szerint az MSZP választmánya elfogadja az elnökség lemondását

Fotó: VS.hu

-

„Efelől ne legyen kétség” - mondta Szanyi Tibor az ATV Start című műsorában. A szocialista párt választmánya szombaton ül össze.


Az adásban Szanyi, aki maga is tagja az elnökségnek, és most a párt egyik európai parlamenti képviselője lett, arra kérdésre, hogy indulna-e az elnöki tisztségért, úgy válaszolt: „egy lepukkant Merci nem vonzó”. A szocialisták politikusa szerint éppen ezért nem is lesz sok jelentkező a pártelnöki posztra, mert mégiscsak más beülni egy „csilli-villi Mercibe”. Szanyi a nap folyamán egyszer már nyilatkozott: akkor azt mondta, változásra van szükség az MSZP-ben, de pusztán a személycserék nem segítenek.


Lendvai a pártról: „csak alszik vagy már meg is halt”

„Na most akkor... Egy ekkora pofon egyre azért jó. Kiderül, hogy aki kapta, csak alszik vagy már meg is halt. A pofont az mszp kapta, az összes többi párt elszámolhat valamilyen sikerről” - írta a párt korábbi elnöke Facebook-bejegyzésében.

Lendvai Ildikó szerint az Együtt-PM és a DK ennél sokkal jobban nem erősödhet meg, ezért ő az MSZP felrázásában vagy egy „teljes baloldali újrarendeződésben” látja a jövőt.

Gyors helyzetelemzése szerint ha három „közepeske méretű párt létezik a bal-dem oldalon”, akkor egymás nélkül nem rúgnak labdába az önkormányzati választáson, és a szélsőjobb visszaszorításában sem. Az MSZP-nek szerinte észre kell vennie, hogy „a baloldalon történt átrendeződés nem az áprilisi vereség folyománya, hanem azé, ami ápr. óta történt illetve nem történt meg. Nem látszottunk képesnek sem az önreflexióra, sem a változásra.”

Lendvai szerint a választmány csapdába került, mert ha elfogadja az elnökség lemondását, nagyjából három hónap kell a teljes tisztújításra, ami pont egybeesik az önkormányzati választásokkal. Ha nem fogadja el, akkor „a süket és vak párt képét mutatjuk, a majdnem vagy egészen halottét. Ennél minden jobb. Ha csak... Ha csak nem találunk 'unortodox'megoldást:pl. rendkívüli kongresszus változtat a szabályokon,vagy meghatározott időre átmeneti vezetést bízunk meg stb. De ha nem mutatunk életjeleket, mozgást,változást, mindenki elkönyveli: halottat ért a pofon. Nem szeretnék merő tapintatból és fegyelemből halkan, lábujjhegyen járkálni a saját kiterített testünk körül” – írta Lendvai Ildikó a Facebookon.