Szanyi: szembe kell szállni a Jobbikkal!

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Az MSZP szakít azzal a hagyománnyal, hogy egyszavas jelzővel illesse vagy szó nélkül hagyja a Jobbik megnyilvánulásait, ezért az érveik erejével akarják kiszorítani őket a magyar közéletből - indokolta a nyilvános EP választás előtti vita szükségességét Szanyi Tibor, a szocialisták listavezetője.


Az ellenzéki párt elnökségi tagja hazudozásnak nevezte a Jobbik elhatárolódását Pásztor István keddi vegzálásától. Szerinte az EP választáson minden a Jobbikra leadott szavazat, elvesztegetett voks. Emlékeztetett rá, hogy a jobbikosokat eddig sem fogadták be egyetlen frakcióba se, hiszen más európai országok szélsőjobboldali pártjai sem akarnak velük szövetségre lépni. Az EP-ben ugyan vannak idegengyűlölő pártok, de azok - a Jobbikkal ellentétben - nem rasszisták - tette hozzá.

A szocialista politikus szerint szavakban és tettekben is ki kell fejeznie a többi pártnak, hogy a Jobbik nemkívánatos sem itthon, sem Európában, ám ezt a Fidesz sose tette meg. Az MSZP egyébként továbbra sem akar velük együttműködni, le akarják őket győzni, a szavazóikat pedig meggyőzni - fogalmazott.

Mint arról beszámoltunk: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke korábban azt kérte az EP választáson induló pártoktól, hogy ne menjenek el egy olyan vitára, amelyen a Jobbik is részt vesz. Szanyi Tibor szerint viszont Gyurcsány Ferenc nem értette meg, hogy ha a választók jóvoltából a magyar parlamentben egy légtérben vannak a Jobbikkal, akkor kötelességük hangosan érvelve elmondani a magukét. Ez  kőkemény politikai csata - fogalmazott Szanyi Tibor, aki az utolsó pillanatig várja, hogy a DK, a Haza Nem Eladó Mozgalom és a Fidesz-KDNP is elmenjen a vitára. A kormánypártok listavezetője egyébként nem mondott nemet a meghívásra, csak eddig nem válaszolt a megkeresésre - hangsúlyozta az MSZP EP listavezetője.