Szanyi: nem csak személycserék kellenek az MSZP-ben

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Soha ilyen rossz eredménye nem volt az MSZP-nek, de a demokratikus oldalon továbbra is az MSZP a legerősebb ellenzéki párt Szanyi Tibor szerint.


Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista párt elnöke az EP-választás előzetes eredményének ismeretében bejelentette, hogy az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának. Szanyi Tibor, aki tagja az elnökségnek, hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában volt vendég. Szanyi szerint az MSZP-ben változásokra van szükség, de pusztán a személycserékkel nem fognak javítani a párt helyzetén. A szocialisták európai parlamenti (EP) listavezetője, a vasárnapi eredmények alapján mandátumot is szerzett. A politikus az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: fél órával a sajtótájékoztató előtt ült össze az elnökség, és mindenki számára egyértelmű volt, hogy le kell mondani. „Soha ilyen rossz eredménye nem volt az MSZP-nek, de látni kell, hogy a demokratikus oldalon továbbra is az MSZP a legerősebb ellenzéki párt - mondta el az EP-listavezető. „A következő napokban azon leszünk, hogy kiértékeljük és kielemezzük, mi történt. Szombaton majd a hogyan továbbról fogunk dönteni. A tisztújítás mértéke és időpontja még kérdés” - tette hozzá Szanyi. A politikus egyelőre nem lát jelentkezőket, de szerinte biztosan lesznek majd. A Kossuth Rádiónak nyilatkozva Szanyi Tibor arra is kitért, már délután látni lehetett, hogy nem lesz normális eredmény. Nemcsak az MSZP-re nézve, hanem egyáltalán. Ilyen alacsony részvételnél torz eredmény született - tette hozzá. „A 28 százalékos részvételből az látszik, hogy a kutya sem tudta aktivizálni a szavazókat” - kommentálta az eredményeket az MSZP listavezetője.


Noha az MSZP történelmi vereséget szenvedett, nem tűnik valószínűnek, hogy leváltanák Mesterházy Attila elnököt a párt éléről. Mivel a szocialisták alig értek el jobb eredményt, mint a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM, nem sok esély van arra, hogy az önkormányzati választáson jobban szerepelnének majd. Egy buktát pedig senki sem vállalna be szívesen, még az MSZP-ben Mesterházy kihívójaként kezelt Botka László sem. Az Origo MSZP-s forrásokra hivatkozva az EP-választások előtt azt írta, Mesterházy lemondása „gyakorlatilag kockázatmentes” lépés.