Szándékosan vezette földnek a repülőt

Fotó: AFP PHOTO / HAFENI MWESHIXWA / TRANSPORT MINISTRY - Namíbia / AFP PHOTO / HAFENI MWESHIXWA / TRANSPORT MINISTRY - Namíbia

-

Az első eredmények alapján a mozambiki repülőt direkt vezette földnek a pilóta. A novemberi katasztrófában 33-an haltak meg.


November végén 33 ember halt meg abban a légikatasztrófában, amelynél Namíbiában zuhant le egy mozambiki utasszállító repülőgép. A nyomozás eddigi adatai szerint a pilóta direkt vezette földnek a gépet. A fekete doboz adatainak elemzése alapján a szakértők szerint egyértelmű, hogy szándékosan irányították az Embraer 190-es repülőt a becsapódásba. A kapitány bezárta a pilótafülke ajtaját, nem vette figyelembe a vészjeleket, és már csak nem sokkal a földnek csapódás előtt engedte vissza a másodpilótát a fülkébe - tette hozzá az igazgató az AIM mozambiki hírügynökség szerint. „A hangfelvételen különböző intenzitású vészjelzéseket lehet hallani, kopogást a pilótafülke ajtaján, és hogy a másodpilóta bebocsátást kér”. - közölték a mozambiki hatóságok. November 29-én a LAM mozambiki állami légitársaság TM 470-es számú járata Maputóból szállt föl, és még aznap este meg kellett volna érkeznie az angolai fővárosba. A gép Namíbia északkeleti részén, az angolai és botswanai határhoz közel fekvő Bwabwata nemzeti park területén zuhant le. A 27 utas között 10 mozambiki, kilenc angolai, öt portugál, egy francia, egy brazil és egy kínai volt. A gép kapitánya több mint 9000 órát repült, és ebből 1395 órát kapitányként. Az Európai Unió 2011-ben kitiltotta légteréből a LAM járatait.