Szándékosan rosszul szervezték a román elnökválasztást külföldön

-

A baloldalnak akart kedvezni a külügyminiszter. Az ügyészség eljárást indítana ellene.


Bűnvádi eljárást kezdeményezett a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Titus Corlatean volt román külügyminiszter ellen. Hivatali visszaéléssel és a választójog gyakorlásának akadályozásával gyanúsítják. A DNA csak akkor folytathat büntetőeljárást a parlamenti mentességgel rendelkező volt miniszter ellen, ha ehhez a szenátus is hozzájárul.

Az ügyészség szerint a szociáldemokrata (PSD) politikus a 2014-es elnökválasztáson a külföldi szavazás rossz megszervezésével szándékosan akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román diaszpóra voksolását, hogy ezzel saját pártja államfőjelöltje, Victor Ponta megválasztásának esélyeit növelje Klaus Iohannisszal szemben.

Elemzők szerint Ponta éppen azért veszítette el a választást az esélytelenebbnek tartott Iohannisszal szemben, mert kormánya akadályozni próbálta a külföldön élő román állampolgárok szavazását.

Az elnökválasztás első fordulójában hatalmas sorok alakultak ki a külföldön berendezett szavazóköröknél és sok román állampolgárnak nem sikerült leadnia voksát. Az internetes fórumokon szerveződött tiltakozási hullám a második fordulóra példátlanul sok fiatalt mozgósított, akik megfordították a választás kimenetelét, Iohannist juttatva az elnöki székbe.

Corlatean 2012 nyara és 2012 novembere között vezette a román diplomáciát. A külföldi választóköröknél történt fennakadások miatt lemondott tisztségéről.