Száműzik Simicska hirdetőoszlopait a fővárosból

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Módosította a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés keddi rendkívüli ülésén. A Simicska Lajos érdekeltségei közé tartozó Mahir Cityposter Kft.-nek december 31-ig kell elbontania a budapesti hirdetőoszlopait.


A fideszes képviselők által benyújtott előterjesztés elfogadásával a testület arról is döntött, hogy ha a Mahir Cityposter Kft. december 31-ig nem bontja el hirdetőoszlopait, akkor azt a cég költségére el fogják végeztetni.


A döntés szerint a jogellenes közterület-használat megszüntetése, az eredeti állapot helyreállítása érdekében felmerülő tulajdonosi közfeladatok ellátásával - így az előbbi feladattal - a Budapest Közút Zrt.-t bízzák meg.

A jogellenes közterület-használat megszüntetésével kapcsolatos, a Budapest Közút Zrt. által ellátandó feladatok finanszírozására 150 millió forintot különítenek el a költségvetésben.

Az intézkedések sürgős bevezetését az indokolja, hogy a főváros a lehető legrövidebb időn belül képes legyen a jelenleginél hatékonyabban fellépni a közterületek jogszerű használata, valamint az önkormányzati érdekek érvényesítése érdekében - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A napirendi vita előtt Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője arról beszélt, az előterjesztés csak arról szól, "hogyan lehet két nappal karácsony előtt kiszúrni Simicska Lajos cégével".Jó erkölcsbe ütközhetett

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 30-án döntött arról, hogy szerződést bontanak a több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel. A szerződést október 31-ével mondta fel a fővárosi önkormányzat, egyben felszólította a céget, hogy a rendkívüli felmondást tartalmazó értesítésben megjelölt időponttól számított hatvan napon belül bontsa el a szerződés keretében telepített hirdetőoszlopokat.

A döntést a kormányoldal azzal indokolta, hogy a szerződés súlyosan aránytalanul határozza meg a főváros jogait és kötelezettségeit, ezért felmerül a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség.


A Mahir szerint a helyükön maradnak az oszlopaik

Mahir Cityposter Kft közleménye szerint a közgyűlés döntése érdemben nem befolyásolja a Fővárosi Önkormányzat és a Mahir Cityposzter közötti jogvita kimenetelét.

A cég a szerződés felmondását jogszabályba ütközőnek tartotta, amely „egyben bűncselekmény gyanúját is felveti”, ezért még novemberben, a Fővárosi Ítélőtáblán indított perben támadta meg a Fővárosi Önkormányzat döntését, és ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is előterjesztett, amelyben azt kérte a Törvényszéktől, tiltsa el az Önkormányzatot a Mahir oszlopainak bontásától.

A Törvényszék várhatóan még idén dönt a kérdésről. A Mahir Cityposter és a Fővárosi Önkormányzat közötti per első tárgyalása január 11-én lesz.