Száműzhetik az összes orosz atlétát

Fotó: AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR

-

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) háromtagú vizsgálóbizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolja.


A független testület az után alakult meg, hogy az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet.


A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette bizottság több hónapos vizsgálódás után döntött úgy, hogy kéri az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását, valamint – egyelőre meg nem nevezett – öt versenyzőre és öt edzőre örökös eltiltást javasol.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.


Diack sem ússza meg

A korrupciós botrányba keveredett Lamine Diack tiszteletbeli tagságát közben felfüggesztette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) 1999-től idén augusztusig irányító szenegáli sportvezetővel szemben a múlt héten kirobbant botránya miatt lépett fel a NOB. Diack ellen ugyanis a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanújával folytatnak nyomozást a WADA feljelentése nyomán.


Diack ellen korrupció a vád


A 82 éves Diack, illetve több más IAAF-funkcionárius – köztük fia, Papa Massata Diack – a gyanú szerint az oroszoktól 200 ezer eurót fogadott el azért, hogy orosz atléták doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra. Így állítólag tudtak a Chicago Marathonon háromszor győztes – de augusztusban három év két hónapra eltiltott és győzelmeitől megfosztott – orosz Lilija Sobukova doppingvétségéről is, de eltitkolták azt, és ezzel megsértették a szervezet etikai kódexét.