Számon kérik az EB-n a magyar kormány elmaradt vizsgálatát

Fotó: Europress/AFP/Frederick Florin

-

Az Európai Parlament liberális frakciója nem szerzett többséget a magyar kormány elleni szankciós eljárás megindításához, így az egyelőre nem kerül napirendre az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában – írja a Nol.hu.


A szakbizottság hétfő esti strasbourgi vezetőségi ülésén csak a Zöldek álltak ki a liberálisok javaslata mellett, hogy kezdődjön uniós vizsgálat annak megállapítására, fennáll-e az alapvető jogok súlyos megsértésének veszélye Magyarországon. A szocialisták nem támogatták a kezdeményezést, viszont javaslatukra az állampolgári jogi bizottság vezetése úgy döntött, hogy kérdőre vonja az Európai Bizottságot: miért nem kezdeményezett vizsgálatot a magyar kormánynak az alapvető jogokat, a demokráciát és a jogállamot érintő tevékenységéről.

Rogán Antal, a kormányfő politikai kabinetfőnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt arról, hogy az európai liberálisok kezdeményezni akarják Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését, mert szerinte „a bevándorláspárti liberálisok nem értenek egyet azzal, hogy Magyarország úgy döntött, meg kell védeni Európa és Magyarország határait”.