Számon kéri a kormány a lengyel EU-biztos kijelentését dohányügyben

-

Arra vár választ Elzbieta Bienkowskától, hogy valóban azokkal a szavakkal kritizálta-e a magyar dohánykereskedelem szabályozását, amelyeket az Index idézett tőle. A biztos kilátásba helyezte kötelezettségszegési eljárás indítását Magyarország ellen piaci diszkrimináció miatt.


A magyar kormány tájékoztatást kér az Európai Bizottságtól (EB), illetve Elzbieta Bienkowska belső piaci szabályozásért felelős biztostól, hogy az index.hu-n idézettek valóban elhangzottak-e tőle a dohánykereskedelem szabályozása ügyében – közölte a Kormányzati Információs Központ (KIK), amely szerint megmagyarázhatatlan és vállalhatatlan a biztos azon kijelentése, amellyel kifogásolja, hogy „azok a szerződések és gazdasági előnyök, amelyekkel korábban külföldi cégek rendelkeztek, most máshová kerültek”.

A magyar kormány következetes álláspontja az, hogy az Európai Bizottságnak is versenysemleges, tisztán a jog alapján álló álláspontot kell képviselnie jogi ügyekben, és nem lehet egyetlen EU-biztos sem a gazdasági nyomásgyakorlás eszköze, „különösen nem a nemzetközi dohánylobbi szóvivője” – áll a KIK közleményében.

A tájékoztatás szerint a kormány folyatni fogja a harcát mind a dohányzás ellen, mind pedig az erőfölényes helyzetben lévő nemzetközi dohányipari vállalatokkal szemben. Amennyiben valóban kötelezettségszegési eljárás indul a dohánykiskereskedelmi-ellátó ügyében, akkor ezt a harcot Magyarország „az összes lehetséges eszközzel meg fogja vívni”, egészen az Európai Bíróság döntéséig – üzente a KIK, amely sajnálná, ha az EU Bizottsága a dohányzás elleni küzdelemben nem a tagállamok – és így Magyarország – mellé állna, hanem inkább a multinacionális dohánycégek érdekérvényesítésének eszköze lenne.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter június elején jelentette be, hogy a British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. végzi a dohánykiskereskedelmi-ellátási feladatokat november 1-jétől. Lázár János tájékoztatása szerint a nagykereskedelmi tevékenységre 2014. december 24. óta a két cég tett közös ajánlatot.