Szállodában robbantott a szomáliai al-Shabaab

Fotó: MTI/AP / Mohamed Sheikh Nor

-

Az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet bejelentette vasárnap, hogy fegyveresei gyilkolták meg az előző nap Mogadishuban a szomáliai parlamenti képviselőt és testőreit. A szélsőségesek vasárnap egy szálloda ellen hajtottak végre robbantásos támadást.


Abdulahi Husszein Mohamud képviselő autóján utazott a fővárosban, amikor fegyveresek lecsaptak rá. Megölték két testőrét és a sofőrjét is. A milícia vasárnapi bejelentésében közölte, hogy folytatják a képviselők elleni támadásaikat. Néhány hónappal ezelőtt is megöltek egy képviselőt, akkor az autonóm Puntland tartomány parlamenti küldöttjét.

A héten jelentette be a hadsereg egyik tisztségviselője, hogy a kormány és az Afrikai Unió csapatai (AMISOM) kiszorították az al-Shabaabot az egyik utolsó bázisáról Szomália délnyugati részében. A szélsőségesek visszavonultak Bardheréből, a térség egyik utolsó, általuk ellenőrzött városából.

Ugyanakkor az al-Shabaab a kormányzati és civil célpontok elleni támadásokkal továbbra is veszélyes erő maradt a kelet-afrikai országban. Vasárnap egy robbanóanyaggal megpakolt autóval belerohantak egy mogadishui szálloda kapujába. 13 ember halt meg a támadásban. A mentőszolgálat egyik dolgozója szerint a merényletben 21-en megsebesültek, egyesek közülük súlyosan.


A Jazeera szálloda a robbantás után


Az iszlamista milícia szóvivője, Sejk Abdiaszisz Abu Muszab közölte, hogy a merénylet válasz volt az AMISOM és a kormányhadsereg támadásaira és bombázására.

A Szomáliával szomszédos Kenyában tett látogatásán Barack Obama amerikai elnök szombaton arról beszélt, hogy bár az al-Shabaab továbbra is veszélyt jelent, a csoport erősen meggyengült. Az amerikai légierő drónokkal rendszeresen támadja az iszlamista milíciát az Afrika szarvaként is emlegetett északkelet-afrikai régióban.