Szállodai viselkedése miatt került börtönbe egy diák Észak-Koreában

Fotó: Getty Images / Chung Sung-Jun

-

A fejleményekről egy idegenvezető számolt be.


A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség pénteken jelentette, hogy "ellenséges cselekedet" gyanújával aznap őrizetbe vettek egy amerikai diákot. Ha a jelentés megerősítést nyer, ő a harmadik nyugati állampolgár, akit jelenleg fogva tart a világtól elzárkózó kommunista ország.


A diák turistaként lépett be az országba, de "tetten érték, amint ellenséges tettet követ el az állam ellen", olyan cselekedetet, amelyet "az amerikai kormány irányított". A virginiai egyetemi hallgató azzal a céllal lépett be Észak-Koreába, hogy "szétzúzza az ország egységét" - volt olvasható a KCNA pénteki jelentésében, amely egyéb részleteket nem tartalmaz az ügyről.

Az Egyesült Államok szöuli nagykövetségének egyik tisztségviselője azt nyilatkozta pénteken, hogy tudnak az állítólagos esetről.

Charlotte Guttridge, az Észak-Koreában vezetett túrákat szervező, kínai székhelyű Young Pioneer Tours utazási iroda egyik idegenvezetője kijelentette: "ami történt, Otto szállodájában történt, és szerintem nem szólt róla senkinek, abban a reményben, hogy senki nem vette észre".

A 21 éves diák a phenjani Yanggakdo International Hotelben szállt meg. Már a repülőtéren volt, hogy Kínába utazzon, amikor a biztonsági ellenőrzésnél félrevonták - tette hozzá Guttridge. A turistacsoport várt volna rá, de felszólították a csoport többi tagját, hogy szálljon fel a repülőgépre. A gépen egy észak-koreai tisztségviselő azt mondta Guttridge-nek, hogy Warmbiert "kórházba szállították". Az utazási iroda később tudta meg, hogy a diákot őrizetbe vették.

Sem Guttridge, sem kollégái nem mondtak többet az ügyről, éppen Warmbier érdekében, annyit jegyeztek csak meg, hogy Warmbier az ötnapos észak-koreai úton normálisan viselkedett, mint egy átlagos turista. Rajta kívül még tíz amerikai állampolgár volt a csoportban. A Young Pioneer Tours úgy határozza meg magát a honlapján, mint "kalandtúra-szervező iroda, amely olyan helyekre szervez olcsó utakat, amelyektől az anyukád eltanácsolna".